Протест заради множество сигнали за токови удари в селата в

...
Протест заради множество сигнали за токови удари в селата в
Коментари Харесай

Протест заради множество сигнали за токови удари в над 50 села в Ямболско организират от ПП Български глас

Протест поради голям брой сигнали за токови удари в селата в област Ямбол провеждат от политическа партия (ПП) „ Български глас “. Това оповестиха на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Ямбол ръководителят на партията Георги Попов, електроинженерът Димитър Стоянов и пострадали. Подготвя се и групов иск в съда и подписка.

„ Както жителите си заплащат за услугата съзнателно, по този начин и ЕВН би трябвало да доставят услугата съзнателно и качествено. Готови сме да стигнем до гражданско непокорство, което е законна форма на митинг. Ако не се вземе под внимание казуса, желаеме да накараме хората да не си заплащат сметките “, сподели водачът на „ Български глас “.

„ Токът е артикул от първа нужда. Ако беше развалено сирене, всеки жител може да сезира Комисията за отбрана на потребителите (КЗК). Но тъй като няма по какъв начин жителят да потвърди, че токът е фалшив, няма по какъв начин и да сезира. А и да подаде сигнал, Комисия за защита на конкуренцията също не може да изкара отрязъка ток и да каже – дали бил е фалшив и да глоби ЕВН “, сподели още Попов.

По думите на електроинженера Димитър Стоянов проблем с честите и неочаквани прекъсвания на електрозахранването имат жителите на над 50 села в Ямболска област. Освен изгорели електроуреди, проблемите в електроподаването могат да доведат и до животозастрашаващи обстановки, акцентира той.

„ Не единствено, че токът премига. Електромагнитната вълна, която се популяризира с напрежението е три пъти номиналното напрежение. Това заплашва живота на тези хора. В моята трудова кариера има четирима убити от такива обстановки. Най-често се случва в банята – къпе се индивидът, хваща дръжката на батерията на душа и остава там на място “, описа Стоянов.

Според него казусът може да бъде решен, само че от електроразпределителното сдружение не подхващат ограничения. Той уточни, че е добре осведомен, защото има 40-годишен стаж, като 20 от тях са в сдружението. Държавата също може да упражнява надзор на сдруженията, само че не го прави, сподели специалистът.

„ Има Държавен електроенергиен систематичен оператор, който разполага с инсталация с данните за напрежението, включванията и изключванията по мрежата. Ако законодателят реши, че тази информация всеки месец ще се дава на КЕВР, то регулаторът ще може да глоби електроразпределителните сдружения “, уточни Стоянов.

Протестът е плануван за 17 август от 16:00 часа пред постройката на „ Електроразпределение Юг – ЕВН в Ямбол “, споделиха уредниците.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР