Протест за съдебна реформа посрещна днес депутатите. Точно в 9

...
Протест за съдебна реформа посрещна днес депутатите. Точно в 9
Коментари Харесай

Протест! Правосъдие за откраднатите милиарди, а не за суджуци

Протест за правосъдна промяна посрещна през днешния ден депутатите. Точно в 9 часа пред Народното събрание към този момент се бяха събрали от Инициатива " Правосъдие за всеки ", които провеждат митинга, а те бяха подкрепени от Нова република в лицето на юриста Петър Славов и от " Да, България! " в лицето на водача Христо Иванов.

Причината за днешния митинг са законопроектите, които ще се гледат в Народното събрание - за смяна в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В закона за правосъдната власт се залага да магистратските организации да не могат да се финансират от външни източници с изключение на от Европейски Съюз. Наказателният кодекс пък планува всички значими каузи за корупция да се реалокират в Специализирания углавен съд.

На мегафон ръководителят на Инициативата " Правосъдие за всеки " Велислав Величков изброи падението на българската правосъдна система, като в общи линии тезата му беше, че Прокуратурата и основният прокурор Сотир Цацаров не се занимават с КТБ, а с аферата Суджукгейт, в която народен представител бе отхвърлен от Народното събрание и разследван за това, че е изнудвал компании за суджуци от името на премиера.

" Докато се внася обвинителния акт за КТБ, който е като " Война и мир ", основният прокурор в същото време приказва за суджуци в Съдебната палата. Ние желаеме правораздаване за откраднатите милиарди, а не за изсушените суджуци, които не се знае къде са, защото даже не са разпитани забърканите лица. Разбра се единствено, че не са стигнали до премиера, само че не се знае даже къде са ", безапелационен беше той.

На митинга беше оповестено още, че обвинителният акт за КТБ е казус в наказателното право в международен мащаб, защото в него не са упоменати нито хората, които са получили милиони от заеми от банката и които са ги изтеглили ден преди тя да банкрутира, няма го и индивидът, чието име е най-свързано с КТБ (визира се Делян Пеевски), а най-големият казус е, че го няма и банкерът, защото не е изработен опит с видеовръзка или по различен метод той да бъде разпитан. Всичко се оправдавало единствено с името на един евродепутат - Николай Бареков.

Обаче на митинга беше разисквано и " едно тефтерче " - в него имало всичко - имената на ръководещи и настоящи министри.

Събралите се предизвестиха, че следва още една странна банкова договорка - тази на банка " Виктория ", за която кандидатствала компания, която не е от системата и е основана единствено преди два месеца.

Протестът беше къс и не многоброен, само че пък присъстващите на него дадоха обещание, че идващият път няма да е " сигнален ".

Протестиращите се заканиха, че в случай че бъдат признати готвените законодателни правосъдни промени, те ще сезират и Европейската комисия и ще отидат на митинг пред президентството, с цел да пазят правото на закона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР