Протест в деня на София - 17 септември, проведоха група

...
Протест в деня на София - 17 септември, проведоха група
Коментари Харесай

Искат да се премахне статуята на Света София

Протест в деня на София - 17 септември, организираха група жители, които желаят да бъде отстранена статуята на София в центъра на столицата, тъй като припомня на гибелта.

Мотивите им са, че черните облекла са траурно облекло, в дясната си ръка статуята държи траурен венец, в лявата си ръка държи монети, с които по традиция се затварят очите на мъртвите. Върху ръката на монумента е кацнала кукумявка – птицата на гибелта в българската национална традиция, върху лицето си статуята носи златна погребална маска – като в античната тракийска традиция, съобщи Нова телевизия.

Според съперниците на скулпурата тази скулптура от кръста надолу физиологично не дава отговор на жена и не може да бъде скулптура на Света София - премъдрост Божия, на чието име е кръстена столицата ни.Техните претенции са откакто бе отстранен паметника “1300 години България ” до НДК, да бъде отстранена и статуята на Света София от центъра на столицата.

Припомняме, създатели на монумента, облицован в мрачен гранит, са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов.

Статуята на София е издигната при мястото, където в античността е била основната западна врата на града. Най-вероятно през тази врата на 9 април 809 година – Великден е влезнал хан Крум. По-късно тук е средновековната черква Свети Спас, където е обесен от турците и заровен от софиянци Киро Геошев, един от 4-мата софийски книжари, дали живота си за освобождението на България от османско иго.

През комунистическия режим на мястото, където през днешния ден е монументът, е повдигнат паметникът на комунистическия водач и идеолог Владимир Ленин, отстранен през 1991 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР