Протест срещу войната събра столичани пред президентството. Близо 200 души

...
Протест срещу войната събра столичани пред президентството. Близо 200 души
Коментари Харесай

Стотици на протест срещу войната и в подкрепа на Украйна пред президентството

Протест против войната събра столичани пред президентството. Близо 200 души се събраха на проява в поддръжка на Украйна.

Много хора са се събрали пред постройката на президентството в центъра на София. Те държат знамената на Украйна и на България и приканват България да вземе твърда позиция в поддръжка на Украйна. Това, което стана ясно, е че провеждат и спешен щаб за дамите и децата на Украйна.

 Снимка: Евелина Стоянова

„ След като могат 78-годишни дами в Мариупол да отиват и да се образоват по какъв начин да стрелят, фотосите на тази госпожа от Мариупол обиколиха интернет, значи всеки един може “, показа ораторка на митинга.

„ Преди малко звъня брат ми от Киев, с който не можах да се свържа няколко дни. Естествено, бях обезпокоена, треперят ми ръцете и краката. Сред нас има доста украинци, които живеят тука, които към този момент два дни на митингите плачат със сълзи, тъй като техните близки са там, те са подложени на обстрел, животът им е заплашен. “

Участници в демонстрацията имат близки в Украйна, някои в Киев, други в други градове.

 Снимка: Евелина Стоянова

Жена със сълзи на очите описа, че е пристигнала от Украйна с двете си деца, само че едното останало там и сестра ѝ се грижи за него.

Организирана е и акция за събиране на облекла и финансови средства в помощ на украинските бежанци, оповестиха от Сдружението на украинските организации.

След демонстрацията пред президентството протестиращите се реалокираха пред БНР с апел за обективно отразяване на военните дейности в Украйна.

„ Официалната позиция на българското държавно управление, на България, и на Народното събрание, даже на президента, е, че те поддържат напълно, т.е. България поддържа напълно независимостта на Украйна и нейните граници в международно признатите размери и закрепена от Втората международна война. Така че да ни връщат в 45-а година, и да ни връща Путин в 97-а година към границите на света от тези години не сме съгласни. България от дълго време е европейска страна. България от дълго време е натовска страна “, сподели участничка в митинга.

Протест против войната в Украйна се организира и във Варна.

В 16 часа пред постройката на украинското посолство още веднъж ще има проява в поддръжка на Украйна и против нахлуването на Руската федерация в страната, по този начин както го дефинират участниците в митинга.

 Снимка: Евелина Стоянова
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР