Протест срещу високото строителство в идеалния център на Варна ще

...
Протест срещу високото строителство в идеалния център на Варна ще
Коментари Харесай

Протест ще иска забрана за високи сгради в центъра на Варна

Протест против високото строителство в идеалния център на Варна ще се организира тази събота. Конкретният мотив за него е планът, който планува на мястото на паркинга на хотел „ Одесос ” и наоколо до входа на Морската градина да се появи 18-тажен хотел, написа " Дарик ".

Неговата височина ще бъде 60 метра, което ще го направи втората най-висока постройка в морската столица след „ Двете кули ”. За съпоставяне, хотел " Черно море " е висок 55 метра, а постройката на Община Варна е 45 метра. 

Според уредника на митинга Николай Танчев уличната мрежа няма да може да поеме генерирания от високите здания трафик, в бъдещият хотел ще закрие входа на Морската градина и ще наруши архитектурния образ на историческата част.  

„ Високото строителство нарушава околната среда и води до завихряния. Всеки, който се е разхождал до хотел „ Черно море ”, знае какъв брой е прохладно там. Преди време във Варна беше известният урбанист Ян Геел, който обърна внимание, че би трябвало да бъдем доста внимателни със строителството на високи здания, тъй като градът става доста по-ветровит и климатът се утежнява. Варна е град, извърнат на север. Геел сподели, че построяването на хотел „ Черно море ” е закононарушение и архитектурно неразбирателство. Варна би трябвало да се съпоставя с градове като Солун, Генуа и Малага, където в центъра ма ниски здания, а не със Ситито на Ню Йорк ”, разяснява пред Дарик Танчев. 

Другите му терзания са, че инженерно-геоложки проучвания не предлагат сходно високо  строителство, а потенциалът на ВиК мрежата ще се окаже непълен.

Протестиращите ще изискат Община Варна да наложи мораториум на високото строителство в идеалния център на града, а кота корниз да бъде 15 метра с мансардните етажи. 

Гражданската проява е планувана за 15 декември (събота) от 11:00 ч. пред входа на Морската градина. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР