Протест срещу строителството на АЕЦ Белене през 2011 г. Липсата

...
Протест срещу строителството на АЕЦ Белене през 2011 г. Липсата
Коментари Харесай

Кой се страхува от протеста срещу АЕЦ "Белене"

Протест против строителството на АЕЦ " Белене " през 2011 година Липсата на икономическа аргументация на плана скандализира публичното мнение към този момент над 15 години.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Румен Радев изиска " Български поток "

В Москва президентът съобщи, че възобновяването на АЕЦ " Белене " допуска и съветско присъединяване
21 май 2018
Призракът " Белене " се завръща

Държавно или не
18 май 2018
Кабинетът предлага да се търсят благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене "

Докладът на енергийния министър още на следващия ден ще бъде импортиран в Народното събрание и може да докара до анулация на решението, с което преди време планът бе блокиран
16 май 2018 Въпреки опита на полицията да промени часа и мястото на планувания за вторник от " Демократична България " народен митинг срещу рестартирането на АЕЦ " Белене ", той ще се състои както беше разгласен. Това споделиха за " Капитал " от демократичното обединяване. Протестът ще се организира от 18.30 часа пред Министерския съвет. В понеделник от съюза, в който влизат ДСБ, " Да, България " и " Зелените ", изпратиха до медиите известие, в което се споделяше, че същия ден сутринта в Столична дирекция на вътрешните работи е бил извикан представител на " Демократична България ", на който било казано, чеяттрябва да промени деня, мястото и часа на събитието. Като мотив от полицията изтъкнали, че по същото време е проведен контрапротест от партия АБВ в отбрана на следващото топене на плана " Белене ".

Властта и АБВ се пробват да спрат митинга

Според " Демократична България " от Столична дирекция на вътрешните работи нямат законово съображение да желаят такава смяна. От обединяването са подали съобщение за митинга в Столичната община предишния четвъртък. " Забрана за провеждането на митинга може да бъде наложена единствено от кмета на Столична община, в 24 часов период от уведомлението за провеждането му. Такава възбрана глух ", показаха от " Демократична България ".

" Изплашеният Борисов явно се крие зад тила на Румен Петков, който изпраща да отбрани кражбата " Белене ", се споделя още в известието на обединяването. Оттам прецизират също, че за разлика от проведения от тях митинг, който беше необятно разгласен още предходната седмица в обществените мрежи, информация за контрапротеста на партията на определения в събота за водач Румен Петков не участва в общественото пространство, в това число на уеб страницата на АБВ.

" Заявяваме че, няма да позволим на прислужниците на енергийната мафия - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и АБВ, да попречат на свободните жители да изразят своето противоречие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния мочур " Белене " и в джобовете на спътниците на Путин. Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018 и с милиционерски и тоталитарни способи няма да наложи на свободните жители следващия корупционен план от съветския енергиен шлем ", се споделя още в изпратената до медиите позиция на " Демократична България ".

Според някогашния народен представител Мартин Димитров " властта се пробва да спре митинга като жестоко нарушава закона ".

Обяснението на общината и АБВ

От пресцентъра на столичната община споделиха за " Капитал ", че никой не не разрешава митинга против строителството на АЕЦ " Белене ", само че, в случай че желаят той да се организира през днешния ден, от " Демократична България би трябвало да сменят часа и мястото на провеждането му. Като причина от общината акцентираха, че " уведомлението на " Демократична България " е подадено в 16 часа предишния четвъртък, а това на АБВ в четвъртък сутринта. "

Странното съвпадане на датата, мястото и часа на митинга и контрапротеста беше коментирано от Емил Кало от управлението на АБВ във фейсбук. " Някакви се хвалят, че ги извикали през днешния ден в 10:00 в Столична дирекция на вътрешните работи. Е, нас пък (АБВ) ни бяха извикали в 9:00 по простата причина, че нашето съобщение за митинга е подадено доста преди тяхното ", споделя Кало в статуса си в обществената мрежа. И прибавя, че " партия АБВ е за АЕЦ и " Южен поток ".

Същата версия описа за " Капитал " и Румен Петков. Според него уведомлението за събитието на АВБ в поддръжка на плана " Белене " е импортирано в столичната община от общинския консултант от партията Тодор Цанев, който персонално се уверил, че за този ден и час няма други уведомления за прояви.

Богомил Манчев: 1 милиарда от страната и покриване на разликата в цените

Правителството утвърди предходната седмица отчет за " Белене ", в който се показва като най-удачен вид " градежът на атомната централа да се рестартира със стратегически вложител ". Преди това министър председателят Бойко Борисов се разгласи за рухването на мораториума на Народното събрание върху строителството на АЕЦ " Белене " и съобщи, че държавното управление ще внесе в Народното събрание предложение за топене на плана.

В предаването " Лице в лице " по bTV Богомил Манчев дефинира китайския вложител за АЕЦ " Белене " като " извънредно надеждна компания ". Чрез някогашната си компания " Риск инженеринг " той беше съветник на плана " Белене " дружно с " УорлиПарсънс " като за това двете сдружения бяха поучили 178 млн. евро.

Манчев съобщи, че китайците са създали поручване на финансовите модели с заплащането на разликата - създаваната сила да се търгува на борсата, а тяхната преференциална част да се заплаща с контракт за разлика, което става с нотификация до Брюксел. Той сподели още, че първите два блока на " Белене " не могат да се създадат по различен метод с изключение на нуклеарният остров да бъде съветски и най-вероятно първите " зарядки " ще бъдат с съветско нуклеарно гориво. Според него страната може да апортира купеното към този момент съоръжение за " Белене " и да желае от вложителя при стартиране на централата в деяние да се контракти да купува електрическата енергия на т. Нар. cost цена - " в случай че ние построим централата на 9 или 10 милиарда, да купуваме върху тази цена акциите, които са над тези, които са вложени до този миг ". Манчев счита и, че страната може да вземе заем и предвижда, че, в случай че построяването на " Белене " е в границите на 10 милиарда, страната може да взе участие с един милиард.

В последния отчет на Българска академия на науките, поръчан от държавното управление, се споделя, че построяването на АЕЦ " Белене " би коствало сред 8 и 10.5 милиарда евро.

" Току-що стана ясна китайската скица за Белене - контракт за разлика + още 1 милиарда евро от нас. Това значи, че в случай че цената на създадената сила надвишава пазарната цена, страната ще компенсира вложителя за разликата. Дори в отчета на Българска академия на науките предвиждат, че такава ще е обстановката години наред. Милиардът евентуално е за по-спешно харчене, че градежите на нуклеарни централи са прословути с надхвърлянето на бюджетни и времеви рамки. Добре че и Богомил Манчев дава изявленията ", разяснява във фейсбук Трайчо Трайков от " Демократична България " във връзка изявлението на Манчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР