Протест срещу преместването на паметника Альоша ще се проведе тази

...
Протест срещу преместването на паметника Альоша ще се проведе тази
Коментари Харесай

Искат преместване на паметника Альоша в Пловдив, организират протест

Протест против преместването на паметника Альоша ще се организира тази заран в Пловдив. Той е проведен от общински съветници от Българска социалистическа партия и ще се организира пред общината.

До напрежението в града по тематиката се стигна, откакто общинските съветници от ПП-ДБ внесоха предложение монументът да бъде изместен до края на годината в Музея на социалистическото изкуство в София. От Има Такъв Народ упорстват да се организира референдум по тематиката. Все още не е ясно какъв брой ще коства преместването на паметника и вероятно осъществяване на локален референдум по въпроса. Предстои да се изготвят и експертни мнения дали до върха на хълма може да се качи нужната тежка техника. Предложенията са импортирани за разглеждане в комисии и не се чака да се прегледат на днешното съвещание на Общинския съвет.

Държавната дума в Русия одобри декларация, с която осъжда самодейността за разглобяване на руския монумент " Альоша " в Пловдив.

На откриването на пролетната сесия на Думата ръководителят Вячеслав Володим предизвести управляващите в Пловдив да не не помнят за следствията при положение, че бъде отстранен паметника. " Никога няма да извиним ", споделя Володин.

Паметникът на Съветската войска (известен с името Альоша) е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив. Издигнат е през 1954 – 1957 година от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, [инж. Димитър Кънчев], Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР