Протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев се

...
Протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев се
Коментари Харесай

Протест и контрапротест за кандидатурата на Гешев

Протест против единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев се организира в центъра на София. Със алегорична верига с фенери недоволните показват настояванията си пред Министерския съвет. Пред постройката на Висшия правосъден съвет се организира и контрапротест в поддръжка на Иван Гешев за избор на основен прокурор.

Протестът стартира в 18 часа пред Съдебната палата. Шествието мина през площад " Независимост " и завърши пред постройката на Народното събрание. Демонстрантите направиха жива верига от светлина и фенери. Исканията са за нова процедура за избор на нов основен прокурор, както и промени в правосъдната власт.

Според протестиращите, конкуренция, в която взе участие единствено един претендент, е предрешена. Отправят се и съществени рецензии към работата на държавното обвиняване.
Дилян Русев, протестиращ: Не е обикновено за всевъзможни други избори било то за президент, било то за кмет да имаме претенденти, да има телевизионни диспути, да има чуване, да има стратегия, а за действително един от най-важните стълбовете в страната - правосъдната власт, това нещо да сме лишени от него като жители.
По същото време се организира и контрапротест в поддръжка на кандидатурата на Гешев пред постройката на Висш съдебен съвет. Хората блокираха за към час трамвайните линии. Те обявиха, че нямат съответни претенции, просто застават зад личността на Иван Гешев.

Протестите против кандидатурата на Иван Гешев разяснява и основният прокурор. Според Сотир Цацаров всеки има право на митинг. Той, обаче, още веднъж подсети, че кандидатурата е издигната от прокурорската гилдия, която е решила, че тя би трябвало да е професионална. Според Цацаров няма логичност измежду протестиращите да бъде някогашния правосъден министър Христо Иванов.
Сотир Цацаров, основен прокурор: И тъй като говорехме с имена, ще го повторя още един път, случва се това, което бе написано в Закона за правосъдната власт по предложение на господин Христо Иванов, когато той бе министър. Следователно някак ми се коства много неестествено да протестираш против нещо, което се случва по процедура, която си предложил ти самия. Искахме промяна, ето я промяната. Това се случва по тези правила.
Утре Висш съдебен съвет ще изслуша Иван Гешев. Очаква се сутринта още веднъж да има митинг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР