Протест с искане за сваляне на паметника на Альоша се

...
Протест с искане за сваляне на паметника на Альоша се
Коментари Харесай

Протест срещу паметника на Альоша в Пловдив беше възпрепятстван от защитници на монумента

Протест с искане за събаряне на паметника на Альоша се организира в петък вечерта в Пловдив.

На място се събра и контрапротест, който се разгласи за опазване на монумента. Това се случи в Деня на Червената войска, който към този момент не се празнува в България.

Новината идва, откакто през януари имаше предложение общински съветници от " Продължаваме промяната - Демократична България ” до края на 2024 година монументът да бъде демонтиран по образеца на и да бъде изместен. Така в Пловдив беше обновен остарял обществен спор за премахването на паметника на Альоша, за което има оферти още от началото на 90-те години.

 Контрапротестиращи до паметника на Альоша
Според пловдивското издание " Под тепето " контрапротестиращите са се качили на хълма Бунарджика, където се намира паметникът, два часа преди митинга. Когато са пристигнали протестиращите против паметника и са се пробвали да се качат, на пътя им е застанала жандармерия.

Те са имали позволение от общината да стачкуват, написа още " Под тепето ". Протестът е проведен от гражданската самодейност „ Искаме български монумент “ и упорства на мястото на Альоша да бъде сложена българска фигура. В обществените мрежи се появиха и фотоси, които съпоставят монумента с различен монумент наоколо - на Васил Левски, който се намира на надалеч по-ниско и малко очевидно място.

 Плакати на протестиращите против паметника
Една страна, която почита себе си, на знакови места би трябвало да има български национални герои или знаци, а не монументи на непознати армии, сподели за Българска телеграфна агенция Светлозар Раянов . Преди близо година той счупи плочата с надписа на Паметника на Съветската войска с чук. Скоро по-късно започнаха Столичният общински съвет

Весела Станчева , една от контрапротестиращите от съдружие „ Завера “, изрази противоречие с " сходен вид акции с ясна нацистка устременост ". " Ако някой желае да строи нови монументи на националните ни герои, да го направи на най-високата точка в Пловдив – Младежкия рид ", сподели още тя.

Альоша е събирателен облик на руския боец от Червената войска на Съюз на съветските социалистически републики, като сходни монументи с това име има в доста градове в страната. Един от най-известните е точно този в Пловдив.

Премахването на руски монументи в Източна Европа зачести след началото на непредизвиканата съветска експанзия в Украйна през 2022 година Един от тях е и Паметникът на Съветската войска в София, който през декември, като по-късно процедурата по демонтажа. Той е издигнат от комунистическия режим за агитация близо 10 години откакто Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР