Протест пред руската църква блокира бул. Цар Освободител днес по

...
Протест пред руската църква блокира бул. Цар Освободител днес по
Коментари Харесай

Чия собственост е Руската църква и от кого зависи назначаването на нови свещеници там?

Протест пред съветската черква блокира бул. Цар Освободител през днешния ден по обяд. Събралите се настояха за отваряне на храма, който не работи от три дни, откакто свещенослужителите му бяха уличени в шпионаж и експулсирани.

Според богослови собствеността на Руската черква е на българската страна и едностранното ѝ затваряне от страна на съветското посолство опонира на българското законодателство.

В четвъртък поради шпионаж в интерес на Русия бяха експулсирани предстоятелят на съветската черква Св. Николай Мирликийски - архимандрит Васиан и още двама чиновници на храма. От отчет на ДАНС стана ясно, че те са опасност за националната ни сигурност.

В петък Руската черква в София беше затворена, а през днешния ден на митинг пред храма се събраха миряни, свещеници и политици от " Възраждане ". Със свещи в ръка вярващите се помолиха " Свети Николай " да бъде отворена, оставиха цветя и молебствия. Стигна се и до затварянето за повече от час на бул. " Цар Освободител ".

Междувременно от Светия Синод разпространиха първа позиция, в която се разграничават от двата коментара на Видинския и Русенския митрополит и показват, че въпросът с Руската черква ще бъде прегледан на последващо съвещание. Имаше и политически мнения.

Храмът " Свети Николай Мирликийски Чудотворец ", по-известен като Руската черква, има неразбираем статут от позиция на църковните догми, считат богослови. И дават образец с българската черква в Москва, която е напълно под юрисдикцията на Руската православна черква.

" Двете подвория - това на съветската черква в София, и това на българската черква в Москва, са под една доста съмнителна от канонична позиция двойна пълномощия. На литургия се загатват двамата патриарси - и на Русия, и на България. Интересно е, че и в София, и в Москва преди всичко се загатва съветският патриарх. Според Имотния указател, който е формален документ, не е ясно каква е собствеността на храма-подворие в София, тъй като там отсъства информация. ", сподели проф. Калин Янакиев, мъдрец и богослов.

" Една неприятна демонстрация от страна на съветската държавна власт със съучастието на Руската православна черква, една хибридна, дано да го кажем напряко, една хибридна офанзива, война против българската страна ", разяснява проф. Дилян Николчев, богослов.

Единствено предстоятелят на така наречен български храм в Москва " Успение Богородично " е български духовник.

" В изискванията категорично се акцентира, че тази черква се обслужва единствено от съветски клирици. Подобни паралели можем да създадем и с Желязната черква " Свети Стефан " в Истанбул, макар че тя е издигната напълно с български средства, с национални пари ", уточни богословът проф. Николчев.

В позиция на Руското посолство от събота се показва, че всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, би трябвало да насочат въпросите си към българската страна.

" Двойна пълномощия значи, че този храм може да бъде затворен с общо единодушие на българския и съветския патриарх, само че никога не с разпореждане на госпожа Митрофанова. Руският храм подворие в София беше затворен по разпореждане на посланика на Русия в България, което е абсоютно безчинство. Самата госпожа Митрофанова, в същия ден, в който заключи храма, съобщи, че църквата е отделена от страната и в идващия миг извърши нещо скандално неканонично и нелегално, тъй като в случай че църквата е отделена от страната, посланикът на една страна в нашата страна няма право да затваря този храм ", сподели проф. Калин Янакиев.

Богословите настояват, и че с експулсирането на тримата свещеници не се попречва работата на храма.

" Това е неистина. Тъй като към Руският храм подворие в София с изключение на тримата експулсирани се води и един, може би двама български свещеници ", изясни проф. Янакиев.

Вчера вечерта пък Русенският митрополит Наум уточни, че през последните години по неразбираеми аргументи са били гонени българските свещеници от храма.

" През последните години българските свещеници-ефимерии по неразбираеми за нас аргументи бяха поредно отстранени от този храм, което кардинално е неуместно, заради събитието че функционалностите му имат единствено и само внушителен темперамент. И надлежно, неговата материална благосъстоятелност не може да бъде считана за съветска, поради изброеното нагоре, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска благосъстоятелност, защото характерът на двете подвория е взаимен. Считаме, че заключването на храм „ Св. Николай ” от странични лица е неприемливо, като следва Софийският митрополит незабавно да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят навреме и богослуженията в него ", съобщи митрополитът.

Да се помолят храмът да бъде отворен пристигнаха и доста вярващи със свещи в ръка. Някои от тях оставяха листчета с молебствия към заровения в него Свети Серафим пред заключените врати. Вярващите бяха посрещнат от двама души в расо, представящи се за свещеници и обещаващи им още веднъж да влязат в храма.

" Ще дам ултиматум на нашите служби, които не са български служби, а американски служби, давам им период от 24 часа да върнат - дали ще се тези свещеници или други съветски свещеници, по най-бързия метод да бъдат върнати да отворят храма. В противоположен случай ние, българите, ще отворим храма и ще докараме съветски свещеници. Те са наши духовни деца ", сподели иподякон Атанас Стефанов.

" Този иподякон ли е, какъв е, който върви с расо, и носи кръст в лявата си ръка, какъвто има право да носи единствено ръкоположен духовник, принадлежи ли към БПЦ или не? Ако не принадлежи, по кое време нашият Синод ще се разграничи от неговите хулигански дейности и прави невероятни канонични закононарушения? ", разяснява проф. Калин Янакиев.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов, дружно с депутатите си, прикани страната да не се меси в църквата и изрази подозрения в истинността на отчета на ДАНС, на база на който тримата чиновници на Руската черква бяха експулсирани.

" Аз не разясня делата на Църквата. Аз разясня намесата на страната в Църквата. Ако БПЦ има такова мнение, значи би следвало да го направи. Аз няма по какъв начин да знам и за разлика от ръководещите фашисти, които се месят в делата на Църквата, аз не се меся. Дошъл съм тук, тъй като съм засегнат, тъй като съм извънредно отвратен от това, което направиха тези хора - те нанесоха срам на България.
Няма отчет на ДАНС! Вие видяли ли сте го този отчет? Защо говорите нелепости? ", сподели Костадинов.

" Нека Костадин Костадинов да бъде настойчив и да изиска разсекретяване на класифицираната информация за експулсирането на тримата духовници. Може да стане по-лошо, ще му кажа аз на господин Костадинов. Защото може да се окаже, че са забъркани и всякакви българи в агентурната активност на архимандрит Васиан. Българска национална телевизия: Български свещеници ли? Не мога да кажа, само че допускам ", уточни проф. Янакиев.

Позиция имаше и от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който разгласи заключването му за неприемливо.

" Като представители на светската власт ние можем единствено да предложим поддръжката си на Българската православна черква и нейните вярващи и по тази причина още в понеделник ще предприемем нужните законодателни промени, с които страната да усили дотацията, тъй че да се обезпечи издръжката на храма. Останалото е в каноничните пълномощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, само че сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите ", съобщи Пеевски.

След като няколко пъти, хванати за ръце, вярващите обиколиха храма с вяра да бъде отворен, те показаха подготвеност да се съберат отново, в случай че църквата остане затворена.

Друг политически коментар от през днешния ден по тематиката е обвързван с реакцията на службите: водачът на ГЕРБ Бойко Борисов поддържа рецензиите на Кирил Петков за работата на ДАНС. Съпредседателят на Продължаваме промяната през вчерашния ден съобщи, че " отново нашите служби са разбрали от непознатите кого да експулсират от страната ". В отговор от ДАНС споделиха, че е безконтролно политици и специалисти да разясняват службите, тъй като не разполагат с данните по следствията. А Борисов през днешния ден подсети, че политиците могат да приказват, а естеството на работа на службите допуска да бъдат тихи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР