Протест пред Пирогов в защита на професор Асен Балтов. Медиците

...
Протест пред Пирогов в защита на професор Асен Балтов. Медиците
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Аз съм наказан и виновен до доказване на противното, по закон е обратното

Протест пред " Пирогов " в отбрана на професор Асен Балтов. Медиците са недоволни от неговото премахване като шеф на болничното заведение. Обидени са, че здравната каса ги упреква в злоупотреби.

В момента ситуацията е спокойна. Медиците са на работните си места. Утре сутринта обаче още веднъж ще излязат на митинг в отбрана на проф. Балтов и ще блокират кръстовището пред болничното заведение, както го направиха и през днешния ден.

Самият проф. Балтов разяснява особено за Българска национална телевизия, че няма правно съображение за освобождението му, също така още не е изминал срокът, в който той може да апелира заключенията на касата. Новият шеф на болничното заведение проф. Поромански може да реши въобще да не го прави, което съгласно проф. Балтов е повода толкоз да се бърза с освобождението му. За следващ път отхвърли да има източване на Здравната каса, както и лекуване на фиктивни пациенти. Официално по думите му той не е известен още за освобождението си и никой от здравното министерство не се е свързал с него.

Медиците се събрали непринудено освен, с цел да поддържат отстранения шеф Асен Балтов.

" На нас непосредствено ни споделиха някакви хора, че сме мародери, че сме се възползвали от заболели хора, с цел да ги крадем. Това е засегнатост към всички тези хора, които година и половина дадоха живота и здравето си тук ", разяснява биологът Емилия Блажева.

" Няма нито един фиктивно написан пациент - хората са лежали с месеци. Има хора, които са били интубирани и са екстубирани. И всички сме седяли тук не тъй като някой ни заплаща, тъй като страната не желае да ни заплаща, а тъй като това ни е предопределение ", сподели доцент Камен Данов.



В понеделник от Здравната каса оповестиха, че " Пирогов " е взела над 1 милион лв. безпричинно и би трябвало да ги възвърне. Проверката открила фиктивни хоспитализации и предоставяне на пари на ръка за действия, които се заплащат от касата.

" Тези констатации би трябвало да бъдат потвърдени преди да има административни санкции. Обидно е и е безусловно неприемливо сходно държание ", разяснява епидемиологът доктор Стаменова.

Протестиращите блокираха за малко булевардите пред " Пирогов ".

" Не може да се опорочава този храм на опазването на здравето. Не може да се гаврим с тези хора, които дадоха живота си повече от година ", счита кинезитерапевтът Борис Димитров.

" Искаме да се махне петното от името на " Пирогов ". " Пирогов " не точи касата. Професор Балтов има персонален проблем с някой от управлението на страната, по тази причина и се махна ", счита доктор Диян Енчев.

Пред Българска национална телевизия професор Балтов разяснява, че отстраняването му няма правно съображение.

" Аз съм осъден и отговорен до доказване на противното. Точно противоположното мисля, че е по закон. Ние имаме право да апелираме до идващия понеделник, само че това право сега е отнето на проф. Балтов, тъй като той е изпълнителният шеф, а може би новият изпълнителен шеф проф. Поромански няма да апелира, и може би това също е една от аргументите, с цел да се направи толкоз бърза рокада ", сподели проф. Балтов.

Балтов научил, че е уволнен, от медиите. От " Пирогов " се заканват да продължат с митингите, а от Здравната каса отхвърлиха коментар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР