Протест под наслов Народ без култура е народ без бъдеще

...
Протест под наслов Народ без култура е народ без бъдеще
Коментари Харесай

Протестни действия в цялата страна заради бюджета за култура

Протест под наслов " Народ без просвета е народ без бъдеще " ще се организира на 6 декември, пред Министерство на културата, а след това и пред Народното събрание, оповестиха от КТ " Подкрепа ".

Протестни дейности ще се проведат в цялата страна.

" След митингите на 1-и ноември 2023 година в народен ефир министърът на финансите даде обещание покачване на бюджета за просвета с 50 %. Няколко дни по-късно това се оказа следващата неистина. Този бюджет е единствено забележимата част от айсберга, в който нашето общество е на път да катастрофира.

Години наред ние – създателите от театралните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до обстановка, която може да се дефинира само като унизителна. И защото политиците и финансистите имат вяра главно на числа, ще приказваме на техния език: заплати в бранша – доста по-близки до минималните, в сравнение с до междинните за страната. Водени от убеждението, че правото на просвета е главно човешко право, по този начин както и правото на достолепие, ние заявяваме изрично, че порочният цикъл от несъответстващи политики, свързани със редовно недофинансиране на културата в България, би трябвало неотложно да бъде пресечен. Защото народ без просвета е народ без бъдеще! ", пишат от КТ " Подкрепа "

Основните им претенции са следните:

1. Да се подхващат законови промени, с цел да се подсигурява бюджет, нужен за увеличение на всички приходи и хонорари, както е записано в Правителствената стратегия т. 13.2.19.

2. Осезаемо и стабилно нарастване на бюджета за просвета, с цел да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в бранша.

3. Ясна политика за запазване и развиване на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от страната най-малък размер на възнагражденията на работещите в упоменатите нагоре сформира, реализиран в Браншовите групови трудови контракти Организатори: •Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) •Съюз на артистите в България (САБ) • Национална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа "  •Независима синдикална федерация " Култура " към КНСБ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР