Протест на превозвачите на турската граница. Представители на българската и

...
Протест на превозвачите на турската граница. Представители на българската и
Коментари Харесай

Протест на превозвачите на турската граница

Протест на превозвачите на турската граница. Представители на българската и турската страна са недоволни от дългото очакване за влизане на товарните коли в България, което лишава повече от три дни. Днес те организираха алегоричен митинг на граничния пункт „ Капитан Андреево ”.

Проблемът с дългото очакване е от турска страна на влизане в България. Повечето камиони престояват там близо четири дни на паркинги дружно с още хиляди други водачи. Този интервал на процедура е два пъти по-дълъг от времето, за което стигат до крайните си дестинации в Западна Европа.

Анализът на превозвачите и от двете страни на границата демонстрира, че първоначално може да се помогне за по-бързата обработка, като се назначат спомагателни чиновници в гранична полиция и митниците. Друг проблем е, че промените на чиновниците от българска и турска страна се правят в разнообразни часове, което води до в допълнение прекъсване на трафика.

На паркингите преди Капъкуле съгласно турската автомобилна асоциация има над 3 700 камиона. Всеки ден през Капитан Андреево и Лесово минават близо 3 000 товарни автомобила в двете направления, само че искащите са доста повече.

„ Последната година има сериозен растеж на обработката, само че очевидно като врата към Европейски Съюз, границата с Турция допуска сериозен интерес от всички превозвачи. Тежко е, защото 3-4 дни не е по никакъв начин задоволително време за изчакване ”, уточни изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Представителите на българските и турските превозвачи митинг ираха алегорично. Според тях първоначално чакането може да се понижи на половина посредством повече чиновници на пунктовете.

„ На „ Капитан Андреево ” има 10 гишета, като шест от тях работят. Има две гишета за газова инспекция, само че работи единствено едно. В момента има потребност от осем служителя на реда в допълнение и от четирима служителя на кантарите ”, счита президентът на Турската автомобилна асоциация Четин Нухоглу.

Според българските управляващи пунктът работи на цялостен потенциал, който следва да се усили още.

„ Ние сме постигнали кардинална сделка с превозвачите и с турските управляващи за построяването на ново трасе, което сега е за извънгабаритен товар. До края на годината ще имаме социална поръчка за реорганизация му ”, разяснява зам.-директорът на Териториална южноморска дирекция към Агенция „ Митници ” Васил Инджов.

Докато нещата се трансформират, водачите ще не престават да чакат по 3-4 дни на границата. 

Превозвачите остават в митинг на подготвеност и ще продължат диалозите с управляващите и от турска, и от българска страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР