Протест на няколко места в страната започват превозвачи днес. През

...
Протест на няколко места в страната започват превозвачи днес. През
Коментари Харесай

Протести на превозвачи затрудняват движението в София и Пловдив 


Протест на няколко места в страната стартират превозвачи през днешния ден. През предходната седмица техни представители се срещнаха с премиера Кирил Петков, министъра на превоза Николай Събев и министъра на районното развиване Гроздан Караджов. Исканията на сектора са понижаване с 50% на акциза на горивата като мярка против високите им цени. Срещата завърши безуспешно и с нараснало напрежение сред двете страни. След нея в медиите изтече запис от част от диалога, в който Кирил Петков споделя на Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи, че зад него е вратата и в случай че желае, тя може да напусне срещата.
Сюжетът продължи през почивните дни, когато Милтенова анонсира днешните митинги, които ще продължат през седмицата, а като кулминационна точка е планувано блокиране на всички транспортни връзки в страната прекъсване на автобусния превоз на 18 май.

Друго искане е да не уголемява обсегът на тол таксата, както планува Министерството на районното развиване и благоустройството. Гроздан Караджов към този момент съобщи, че ведомството няма да отстъпи по този въпрос.

На съдружния съвет през вчерашния ден ръководещите са обсъждали антиинфлационни ограничения, измежду които отпадане на акциза върху пропан-бутана, употребен като гориво, заяви пред „Нова телевизия“ депутатът от „Продължаваме промяната“ Венеция Нецова – Ангова. Това ще коства 5.6 млн. лв. на бюджета

Пред Би Ти Ви, в неделя (8 май) министърът на превоза Николай Събев съобщи, че това няма да бъде позволено. Той разяснява, че Милтенова съставлява част от компаниите в автобусния отрасъл, които нямат интерес страната да има така наречен национална транспортна скица, както и че „филмът с няколко послушни компании на държавна хранилка“ е завършил. Сред настояванията са и негова оставка, както и на вицепремиера Асен Василев и Гроздан Караджов. Транспортният министър ги дефинира като политически.

Сдружението на дребните и междинни превозвачи не се включва в протестните дейности през днешния ден, изясни пред „Нова телевизия“ Лидия Богданова от сдружението. Причината за това решение е частта с желаните оставки. „Сваляне на държавното управление няма да докара до нищо положително. Ако още 1 година нищо да не се случи, нашият отрасъл остава в патова ситуация“, съобщи Богданова.

В София митингът през днешния ден стартира в 8 часа и се чака да продължи до 22 часа. Предвидено е рейсове и тежкотоварни коли да бъдат ситуирани по бул. „Цар Освободител“, като сборният пункт на протестиращите е входът на София откъм автомагистрала „Тракия“, при парк „Врана“, оповестява БНР. Очаква се в митинга да се включат към 50 рейса и към 100 тежко товарни камиона. От друга страна, транспортните средства, които са част от митинга, ще вършат и шествие по булевардите „Цариградско шосе“ и „Ботевградско шосе“, както и по Околовръстния път на София.

В Пловдив тежкотоварни коли ще бъдат ситуирани в крайната дясна лента на 5-те съществени булеварда, през които се влиза в града. Би Ти Ви заяви, че са се образували големи тапи на един от входовете на Пловдив. На „Асеновградско шосе“ в крайната дясна лента и в междинната са ситуирани тежкотоварни машини в продължение на най-малко 2 км, което затруднява напредването на хората от Асеновград към Пловдив, защото пътят се стеснява. От община Пловдив оповестяват, че тежкотоварни камиони през днешния ден ще бъдат ситуирани на още няколко места – на булевардите „Кукленско шосе“, „Асеновградско шосе“, „Пазарджишко шосе“, „Карловско шосе“, „Голямоконарско шосе“ и „Цариградско шосе“.

Превозвачите в Бургас няма да блокират пътища. Протестът им стартира в 11 часа с ществие по кръговите кръстовища и Околовръстния път.

Протести ще има и във Варна, Плевен, Русе, Благоевград, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан, оповестява dnevnik.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР