Протест на миньорите от комплекса Мини Марица блокира по обед

...
Протест на миньорите от комплекса Мини Марица блокира по обед
Коментари Харесай

Протест на миньори блокира центъра на София

Протест на миньорите от комплекса " Мини Марица " блокира по обед центъра на София с искане животът на въглищните централи да бъде продължен. Шествието потегли в 12 часа от храм-паметника " Александър Невски " с маршрут по столичните булеварди " Цар Освободител " и " Княз Александър Дондуков "  до формалния вход на Министерския съвет. 

Протестиращите се заканиха да внесат подписка от името на над 100 000 души в отбрана на комплекса " Марица Изток ". А малко по-късно стана ясно, че премиерът Стефан Янев ще се срещне с управленията на КНСБ и КТ " Подкрепа " в Министерския съвет като в рамките на диалога би трябвало да бъдат разисквани въпроси от енергийната сфера. 

Двете най-големи национално представителни синдикални организации настояват за налагане на мораториум на цените на въглеродните емисии от страна на Европейския съюз  и прекъсване на въглищните централи не по-рано от 2043 г. 

" За да се изкара зимата при тези цени на електрическа енергия, следва да се наложи наложително мораториум върху цените на излъчванията ", сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Миньорска федерация на КТ " Подкрепа " Владимир Топалов. По думите му, в случай че това не бъде направено от Брюксел, вероятността огромна част от хората да останат без ток е доста огромна. 

Синдикатите не считат, че Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се обвързва с съответна дата за затваряне на мините, тъй като нито една друга европейска страната не прави това. Според Топалов това би трябвало да се преглежда в Националния проект за климат и енергетиката, тъй като всички останали европейски страни показват точно там от кой момент биха могли да затворят въглищните си централи. 

На въпрос за индикативната дата, която служебният министър председател Стефан Янев разгласи, че 2038 година може да бъде спряно потреблението на въглища в страната, Владимир Топалов отговори, че няма претекст за тази дата. Той даде образец, че Германия предлага след 2038 година да спре да употребява въглища, само че там миксът от този тип електрическа енергия е 25 %. Полша, която е с най-големия микс на въглища - 75 на 100, предлага да спре да ги употребява през 2048 година " А ние, като сме с 50 %, къде е нашето място? ", попита Топалов. Той посочи, че не може да се одобри дата на прекъсване на въглищните централи преди 2043 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР