Протест на живеещите в софийското село Лозен. Недоволството е заради ...

Протест на живеещите в софийското село Лозен. Недоволството е заради

Протест в Лозен: Недоволство срещу изграждане на ферма за мухи

Протест на живеещите в софийското село Лозен. Недоволството е поради активността на стартъп компания, която е насочена към разграждането на боклуци .

Протестът стартира в 10.30 часа пред кметството на селото. Очаква се заводът да бъде изместен от Елин Пелин в село Лозен. Производството е свързано с развъждането на мухи и техните ларви, от които се извличат протеини, които се употребяват за храна на домашни любимци, в биокозметиката и за биоторове.

Според досегашната процедура на компанията е имало голям брой недоволства в община Елин Пелин поради силната миризма. Именно това тормози и жителите на село Лозен, които не желаят толкова близо да бъде построено такова произвеждане . Те стачкуват и тъй като не е имало публично разискване .

Представител на компанията изясни , че " сега не мирише " . По думите му към момента няма произвеждане и са взети ограничения да няма миризма.

На казус на " По света и у нас " за какво е миришело в Елин Пелин, той съобщи , че не може да разяснява . В позиция на компанията, изпратена до Българска национална телевизия , се изяснява , че са спазени всички закони и че няма да има неприятни миризми, а самите мухи ще бъдат хранени с трици.

" На първо място, бихме искали да поясним, че преместването ни от Елин Пелин е подбудено от невъзможността да осигурим адекватна инфраструктура, нужна за организирането на модерно произвеждане . Докато ние развивахме нашите производствени интервенции в Елин Пелин, бяха извършени голям брой инспекции , в това число и такива по сигнали на жители , които откриха цялостно съблюдаване на законите на страната и неналичието на излъчвания отвън площадката на предприятието " , се споделя в позиция на " Насекомо " АД.

Жителите на село Лозен се заканват, че в случай че не бъдат чути ще стачкуват в столицата.

Източник: bnt.bg