Протест и контрапротест за съдбата на Национален парк "Пирин" и

...
Протест и контрапротест за съдбата на Национален парк "Пирин" и
Коментари Харесай

Протестът за Банско - срещу политиците ”на концесия”

Протест и контрапротест за ориста на Национален парк "Пирин " и Банско ще се проведат на 11 януари в София, когато публично се открива българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Български природозащитници оповестиха през вчерашния ден, че ще сезират Европейската комисия /ЕК/ и българския съд за проблема с Национален парк "Пирин " и последното решение на Министерски съвет.

Има чувство, че политиците не отстояват обществения интерес, а са „ на концесия”, това е общото мнение на икономиста Петър Ганев и музиканта и еко деятел Васил Гюров.

Икономистът показа по Би Ти Ви данните от два отчета на Института за пазарна стопанска система, които са директно свързани с тематиката. Според единия, сред 2008 година и 2015 година има удвояване на туристите в Банско, като в мощен месец през зимния курорт минават сред 20 и 30 000 непознати туристи и още 10 000 българи.

„ Няма по какъв начин да бъдат извозени, мисля че е обосновано да има втори въжен превоз, само че виждам и всички фундаменти за протест”, разяснява той.

Именно в тази посока е и другото проучване на ИПИ – отчетът „ Отстъплението на демокрацията в България”. В него се показва, че от 2013 година насам имаме разгръщане на корупцията по високите етажи, т.нар „ захваната държава”, „ кални медии”, доста стопански и политически популизъм и, като цяло, политическа корупция.

По думите на Ганев при решения като това на държавното управление от 28 декември за Банско се чака страната да подсигурява, че ще бъдат спазвани наредбите, само че това не работи, когато жителите считат, че властта е корумпирана.

„ Протестите не са срещу ски туризма, митингите са срещу решението на държавното управление, което е брутално във всички посоки”, акцентира и Гюров, като добави, че протестиращите са срещу не толкоз построяването на втория въжен превоз, колкото срещу самата процедура.

По думите му ръководещите са бързали да одобряват измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин” преди влизането в действие на новия Закон за концесиите, а самите текстове са неразбираемо дефинирани (на едно място е конкретизирано категорично, че се позволява създаване единствено на водохващания, до момента в който на друго липсва такова разяснение – б.р.) и има риск „ след време да кажат „ Така е станало, някой е решил”.

Музикантът уточни, че министри обикалят малките екрани в отбрана на частен интерес и са „ на концесия”, а в това време не виждаме кой е действителният притежател на концесионера в Банско „ Юлен”.

„ Би било много по-логично като искаш да строиш нещо в народен парк да се покажеш с лицето си”, съгласи се и Ганев, като обаче означи, че законът разрешава сегашната обстановка.

Според него нито прекъсването на плана за втори въжен превоз, нито оставката на един или различен министър ще решат главния проблем – политическата корупция. ИПИ се афишира за реформиране на съдилищата и децентрализиране на прокуратурата, с цел да е несъмнено, че нарушаването на законите ще води до санкции.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР