Протест блокира ГКПП "Кулата". Той е организиран от собствениците на

...
Протест блокира ГКПП "Кулата". Той е организиран от собствениците на
Коментари Харесай

Протест блокира ГКПП Кулата, опашката е километрична

Протест блокира Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата ". Той е проведен от притежателите на хранилища за плодове и зеленчуци, които още предходната седмица предизвестиха за ескалация на недоволството против заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, импортирана от Гърция, като таксата е сред 420 и 600 лв..
За влизане в южната ни съседка има 4-километрова опашка от ТИР-ове.
Заповед на шефа на БАБХ проф. доктор Паскал Желязков изисква до 30 октомври инспекции на документите и на вноса на всяка пратка със зеленчуци и плодове за директна консумация от страни от Европейския съюз.
"Таксата за проучването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в границите на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неизясненост, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, тъй като в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да заплаща по 420 лева! ", показа Стоян Руйков - един от притежателите на хранилища.
Един от огромните зеленчукопроизводители в Петрич - Велин Георгиев, също изрази недоволството си: "Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, тъй като, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, страната би трябвало да се намеси, да останат по-малко, само че да имат хранилища, темперирани, за всеки тип стока, който внасят ".
От 12 часа през днешния ден българите могат да пътуват за Гърция свободно.
По преценка на гръцките управляващи сънародниците ни ще попълнят анкетни карти, в които означават и крайната дестинация на пътуването си. На инцидентен принцип ще се взимат и проби за Covid-19. Ако резултатите са позитивни, на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство поучават в такава обстановка българите да се връщат от границата в страната ни.
На Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата " към този момент има екипи на "Пътна полиция ", които ще ревизират всички водачи и пътуващите в колите за неплатени фишове и санкции за нарушавания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР