Протест блокира ГКПП "Кулата". Той е организиран от собствениците на

...
Протест блокира ГКПП "Кулата". Той е организиран от собствениците на
Коментари Харесай

Протест блокира Кулата, опашката е километрична!

Протест блокира Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата ". Той е проведен от притежателите на хранилища за плодове и зеленчуци, които още предходната седмица предизвестиха за ескалация на недоволството против заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, импортирана от Гърция, като таксата е сред 420 и 600 лв..

За влизане в южната ни съседка има 4-километрова опашка от ТИР-ове.

Заповед на шефа на БАБХ проф. доктор Паскал Желязков изисква до 30 октомври инспекции на документите и на вноса на всяка пратка със зеленчуци и плодове за директна консумация от страни от Европейския съюз.

"Таксата за проучването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в границите на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неизясненост, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, тъй като в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да заплаща по 420 лева! ", показа Стоян Руйков - един от притежателите на хранилища, представен от БНР.

Един от огромните зеленчукопроизводители в Петрич - Велин Георгиев, също изрази недоволството си: "Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, тъй като, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, страната би трябвало да се намеси, да останат по-малко, само че да имат хранилища, темперирани, за всеки тип стока, който внасят ".

От 12:00 часа през днешния ден българите могат да пътуват за Гърция свободно.

По преценка на гръцките управляващи сънародниците ни ще попълнят анкетни карти, в които означават и крайната дестинация на пътуването си. На инцидентен принцип ще се взимат и проби за Covid-19. Ако резултатите са позитивни, на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство поучават в такава обстановка българите да се връщат от границата в страната ни.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата " към този момент има екипи на "Пътна полиция ", които ще ревизират всички водачи и пътуващите в колите за неплатени фишове и санкции за нарушавания.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР