Прот. Николай Георгиев разпространи чрез мейл до медиите записи, които

...
Прот. Николай Георгиев разпространи чрез мейл до медиите записи, които
Коментари Харесай

Излязоха аудиозаписите от срещата на Румен Радев с патриарх Кирил

Прот. Николай Георгиев популяризира посредством мейл до медиите записи, които той е направил с персоналния си телефон по време на срещата сред Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и неговия хазаин Българския президент Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила.

Причината е, нестихващият медиен инетерес.

Аудиозаписите може пъкъл чуете по-късно ТУК.

Публикуваме без редакторска интервенция стенограмата на диалозите:

ПЪРВИ ЗАПИС

Президентът Румен Радев:
… по случай 3 март – нашия народен празник.
Благодарим Ви, че дружно почетохме паметта на починалите съветски и български воини за нашето национално избавление.
Също по този начин високо оценяваме Вашата аудиенция в светлината на голямата роля на Руската православна черква за общонародния мощен напредък на съветския народ в месеците след Априлското въстание в България от 1876 година Именно на огромната роля на църквата и с молебените на всички църкви в Русия месеци наред се взема решението за тази война, която за нас е освободителна. Между българския и съветския народ има вековни дълбоки културни и духовни връзки. И в основата и в последвалото развиване на тези връзки, огромна роля имат Българската православна черква и Руската православна черква. Както и Светите братя Кирил и Методий, преместването на славянската писменост и църковно-славянският език.
Убеден съм, че със своето дело и Българската православна черква, и Руската православна черква ще продължат да способстват за нашето културно и духовно доближаване и за развиването на нашите другарски нации.
Благодаря Ви още един път.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря за Вашите положителни думи, за Вашето присъединяване в честванията.
За мен не е стоял въпросът дали да дойда тук или да не дойда, макар, че аз отложих всички мои пътувания и задължения, единствено с цел да дойда в България. Защото паметта за героичната битка на съветския и българския народ за освобождението на православна България има изключително място в историята на нашите нации. И аз бих желал да помоля Вас, управляващите, да пазите тази памет, без значение от политическата обстановка. Бих желал да Ви припомня, че след Кримската война Русия се оказва в доста тежко положение. Практически тази война е била война на обединена Европа против Русия, която се застъпва за православните от Близкия изток и светите места. И Русия претърпява проваляне в тази война.
Можете ли да си визиите обстановката, в която Русия е взела решението да взе участие в освобождението на България? Цяла Европа е била срещу. Трябвало е да преодолеем това ембарго, това дипломатическо ембарго на Европа, с цел да бъде взето решение съветските войски да вземат участие в освобождението на България. Русия не е погледнала към Европа. Била е движена от любовта си към българския народ. И още желая да кажа, че тя е била отслабена след предходната война, не е имала никаква политическа поддръжка от света. Започнала е битка за освобождението на българите. Това е един популярен образец по какъв начин духовната, културната, религиозната взаимност превъзмогват политическия прагматизъм.
Радвам се, че имам опция да го кажа през днешния ден и желая още един път ясно да Ви кажа, че България е била освободена от Русия – не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия. Искам искрено да Ви кажа, че на мен ми беше мъчно да чувам всички тези препратки за присъединяване на други страни в освобождението на Русия (очевидно патриархът има поради България). Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да стартират война против Османската империя
Надявам се, че средствата за всеобща информация ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха, който е чул неправилната историческа интерпретация, обвързвана с освобождението на България.
Ние сме за историческата истина, господин Президент. Тази историческа истина сме я извоювали с нашата кръв. И не може да има никакви политически и прагматически аргументи, заради които тази историческа истина през днешния ден да бъде премълчавана и погрешно интерпретирана.
И все пак съм признателен на Вас, на Българската православна черква за това по какъв начин удивително бе отпразнуван този празник. Искам искрено да Ви кажа, че имам двояко усещане от този празник. И аз намерено го споделям и на Вас, и на целия свят. Но при все че този празник още един път ни оказа помощ да осъзнаем голямата роля на Православната черква в Освобождението на България и поради това си заслужава съветският патриарх да пристигна на тези тържества. И аз доста се надявам, че в съзнанието на българския народ и на неговия политически хайлайф ще се запазят уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ напълно безкористно, макар всички политически конюнктури, с цел да освободи България и да я направи свободна.
Много Ви апелирам да извършите всичко допустимо тази памет за героическата роля на Руската и Българската православна черква и съветския народ да се резервира в българското общество без значение от политическото... Всичките диалози за дружба се ревизират в действителността. Ако ние приказваме за дружба, само че забравяме за жертвите, които са били принесени в името на Освобождението на България, тези думи престават да имат значение. Знам, че има интерес и от страна на България, и от страна на Русия да развиват двустранните си връзки. И тези двустранни връзки би трябвало да употребяват този популярен капацитет, исторически и нравствен, културен и набожен, който съществува в връзките сред нашите страни. Нека всички дружно създадем по този начин, че този капацитет да работи за по-доброто бъдеще на Русия и България
Ние обичаме България, обичаме българския народ, без значение от политическата обстановка.

Президентът Румен Радев:
Ваше Светейшество, благодаря за думите, които казахте, за любовта към българския народ. Мога да Ви уверя в същото – в любовта на българския народ към съветския и безконечната благодарност за това, което направи съветският народ за нашето избавление.
Искам също по този начин да споделя, че Вашите терзания по отношение на споменаването на други нации нямат такова огромно съображение. Ще Ви обясня за какво. Ние държим на нашата история. И там доста ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна, или финландско-турска и така нататък
Но почитаме историята. Ние знаем доста добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други нации, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние почитаме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме съветския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната мощ, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската войска, Вие знаете доста добре от историята, други нации и ние сме длъжни да почитаме и тях. И тук няма никаква политика, тук има почитание към историята и всички починали. И би трябвало да почитаме паметта на всеки един умрял на наша земя.
А що се отнася до признателността на българския народ и на България, Вие видяхте какъв брой доста хора имаше на Шипка. Мога да Ви кажа, че това са хора, пристигнали не по насила, а по вътрешно разбиране, от поклонение към това, което съветският народ извърши за нас....

ВТОРИ ЗАПИС

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
…Царят Освободител император Александър II – неговото име трябваше да прозвучи, а то не прозвуча. Чуха се имената на разнообразни страни, които сякаш са освободили … Руският и българският народ не могат да бъдат излъгани и това, което претърпях на Шипка, е доста бездънен нравствен отклик. Аз разбрах, че без значение от политиката, която организира държавната власт в България, някъде в дълбините българският народ съхранява дълбока благодарност към съветския народ. Бих желал да Ви препоръчам да обръщате внимание на тези настроения и пълноценно да изграждате връзките с външния свят.
Аз доста оценявам Вашия персонален принос и Вашата витална позиция, която стана за мен задоволително ясна след нашата първа сказка, след първото Ви показване. Смятам Ви за незабравим водач, прелестен оратор. По руско време за най-лоши оратори бяха считани българските приятели, които изобщо не можеха да приказват без хартийка. Когато Ви слушах, се любувах, че България ражда такива забележителни харизматични водачи, които могат по този начин добре да изричат своите мисли. Но аз бих желал да Ви помоля постоянно в своята политическа активност да помните всичко това, което се е случило в историята сред България и Русия, и без значение от политическата архитектура на Европа, бих желал да помоля Вас и Вашите сътрудници в никакъв случай да не забравяте тази обич, която съществува на дълбоки равнища сред съветския и българския народ, както и тези особени връзки, които съществуват сред българската и съветската църкви.
Искрено се надявам, че посредством взаимни молебствия на българската и съветската църкви ще процъфтява модерна България, която се сблъсква с доста политически... Нека Божията помощ Ви съпътства във Вашата висока политическа отговорност. Още един път желая да подчертая, че тези гении, които Ви е дал Господ, в комбиниране с тези молебствия, които произнася за Вас Българската православна черква, би трябвало да доведат до забележителни резултати. Нека Ви съпътства Божията помощ във Вашите високи каузи. Много се веселя, че се запознахме. Вие променихте моите усещания за българските политически водачи.

Президентът Румен Радев:
Благодаря за топлите думи, Ваше Светейшество.
Искам още един път да Ви уверя, че в никакъв случай не би трябвало да се слага под подозрение ролята на Русия за нашето Освобождение. И ние няма да го допуснем.
Не знам по какъв начин сте слушали моите речи, тъй като ги споменахте, само че на Шипка доста ясно споделих – безконечна благодарност за воините на царя Освободител. Снощи споделих името на царя Освободител – император Александър II. Манифеста и думите от Манифеста – даже го цитирах. Дори цитирах Достоевски, който необикновено почитам, тъй като той разкрива вселената на човешката психика. И тъкмо Достоевски с няколко фрази по най-хубавия метод възпроизвежда прочувствената конюнктура в дните след Априлското въстание в Русия, която става и повода целият съветски народ да се въздигне и да тръгне да ни освобождава.
Така че, доста ясно показах своята позиция. Освен това, не забравяйте, всички българи знаят, че тъкмо против българския парламент от другата страна е паметникът. Ние бяхме тъкмо пред него. Този монумент е повдигнат през 1907 година И там всеки българин, който минава, чете: Царю Освободителю от признателна България. И това остава, това е в центъра на София и никой не може да го оспори. Така че, още един път ще Ви помоля да нямате терзание. Има, както и Вие доста добре казахте, връзки, неподвластни на всякаква политическа изгода. Политиката се мени, както и Вие самичък казвате, постоянно, само че духовните връзки остават. И аз доста ще се веселя това съдействие сред нашите две православни църкви да продължава да се развива още повече, тъй че нашите нации да се сближават и посредством църквата.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви, Ваше Превъзходителство и още един път желая да кажа, че връзките сред нашите църкви са най-важният и решителен фактор в запазването на особените привилегировани връзки сред Русия и България, тъй като тази духовна непосредственост, която свързва нашите нации компенсира всички дефекти на политиката. И това в действителност го почувствах на Шипка. Видях настроението на хората, видях техните лица, видях съветски и български флагове и нито едно финландско, нито едно полско, нито едно литовско… Странно, нали? Много необичайно. Скъпи братя, нито едно /знаме/. Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви схванат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви схванат. Защо тогава тази концепция внезапно породи в недрата на българското държавно управление да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България.

Президентът Румен Радев:
Аз мога да давам отговор за своите думи и доста тъкмо съм споделил – нито Полша, нито Литва и така нататък, само че споделих – руснаци, румънци, поляци, финландци и така нататък Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е значим в църквата и един човек да има умрял, ние би трябвало да го споменем. Той се е бил, още един път казвам… Спомням си даже предходната тирада от зарята предходната година - под знамената на император Александър II са се били всички тези воини.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Да оставим тази тематика.

Президентът Румен Радев:
Благодаря.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Аз още един път бих желал сърдечно да Ви благодаря, Ваше Превъзходителство, за нашето общуване… Още един път желая да Ви благодаря за Вашите забележителни думи, които произнесохте на Шипка и видях по какъв начин народът поддържа Вашите слова. И още един път желая да кажа, че бях прелестно сюрпризиран от това по какъв начин водач на България свободно произнася толкоз сериозна тирада с подобен огромен възторг, с такава мощна сила.
Вие в действителност сте народен водач и аз бих желал от цялото си сърце да Ви пожелая Божията помощ. А в актуалната и бъдещата Ви работа за българската страна постоянно да помните за своите съветски братя, за нашата история.
Навреме стопирах.

Президентът Румен Радев:
За да приключим тази тематика, мога да Ви кажа, че имаше години, в които Русия не беше споменавана въобще. Но ние следим и развиването на Руската православна черква. Искам да ви поздравя с мащабите … през последните десетилетия, за строителството на църкви и манастири и изключително за работата с младежите. Видях през вчерашния ден и доста младежи във вашия прелестен хор. И ви приветствам.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви.
Само в Москва има стартирано строителство на 200 нови храма. През последните години ние построихме 6000 храма на Руската православна черква. Създадени са доста юношески организации. Църквата влезе в разговор с всички сфери на публичния живот – с културата, с политиката, със спорта, с публичните организации. Сега Руската православна черква се явява духовната мощ, която въздейства върху настроенията на нашия народ. Ние благодарим на Бога за този разговор, който се реализира сред съветската черква и властта и всички тези диалози за слепване, които доста обичат да популяризират на Запад. Да, обичат да приказват за това. Нищо сходно не се случва. Нито един път за моето патриаршеско служение никой от държавните дейци, нито президентът, нито министър председателят, никакви губернатори, не са ме молили да върша каквото и да е било предопределение на този или различен архиерей. Нито един път. И аз в никакъв случай не съм молил президента да назначава един или различен министър. Никакво слепване няма. Но има доста добър разговор. И властта в днешно време схваща духовната, историческа роля на съветската православна черква. Ние доста почитаме сегашната политика на съветската страна, която е ориентирана към реализирането на цялостния суверенитет на Русия. Реалният суверенитет. Не формалният. Този суверенитет ни дава възможност… да споделяме не, тогава, когато това “не” е подбудено от националните ни ползи. И ето за какво в този момент се получават такива прелестни взаимоотношения сред църквата и страната. И аз благодаря на Бога, че нашият народ поддържа това. И аз бих желал от цялото си сърце да пожелая на България да има подобен креативен и отвън политически, само че ориентиран за богатството на българския народ, разговор сред църквата и страната. Искам във Ваше наличие да благодаря и на Негово Светейшество за неговото умно управление на Българската православна черква, за този висок престиж, който има във вселенското православие. В неговите думи и в неговото безмълвие се вслушва целият православен свят. И дай Боже да се развиват положителните връзки сред българската страна и Българската православна черква.

Президентът Румен Радев:
Ние също имаме вяра в това и сме уверени, че те ще се развиват. Между другото, с интерес се срещнах и с Вашата теза за ролята на мълчанието. Това би било добра лекция за доста политици в актуалния свят.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви.
Църквата в Съветския съюз и църквата в България тогава минаха през доста тежки условия. И тогава нашата позиция доста постоянно се формулираше посредством безмълвие. Но не това желаеха нашите западни сътрудници, а да осъдим нашето държавно управление. Защо не критикувате вашето държавно управление? Сега се обръщаме към американците, църковните, и питаме - за какво вие не критикувате вашето държавно управление. И те мълчат в изискванията на демокрацията. Ние не живеехме в изискванията на демокрацията. Ние не можехме намерено да подлагаме на критика. Но ние можехме да мълчим. И нашето безмълвие бе разбрано от нашия народ. И с това се изяснява безусловният престиж на Българската и Руската православна черква, макар политическите промени през последните … Аз се надявам, че с Божията благосклонност ще ни стигнат духовните сили и мъдрост да продължим да засвидетелстваме това пред нашите нации. А на Вас бих желал откровено да Ви пожелая Божията помощ.

Президентът Румен Радев:
Аз съм я изискал от нашия умен патриарх и съм я получил.
Благодаря Ви.

Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви, Ваше превъзходителство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР