Просветният министър Галин Цоков представи приоритетите в предучилищното образование по

...
Просветният министър Галин Цоков представи приоритетите в предучилищното образование по
Коментари Харесай

Яслите да станат част от просветната система – сред приоритетите на МОН в предучилищното образование

Просветният министър Галин Цоков показа целите в предучилищното обучение по време на кръгла маса на тематика „ Визия за децата в България “ в Народното събрание. Сред тях са яслите да станат част от просветителната система като се ускори поддръжката за ранно детско развиване.

„ Създадена е междуведомствена работна група с присъединяване на специалисти от Министерството на обучение и науката, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика, а най-важният акцент в дебатите са експертите, които работят в яслите “, изясни проф. Цоков.

Министър Галин Цоков, Елисавета Белобрадова и Цветелина Заркин. Снимка: МОН

Според министъра доста е значимо хората с здравно обучение да получат благоприятни условия за спомагателна подготовка и да станат експерти по ранно детско развиване.

„ Трябва да надграждаме опита, който имаме, само че и да се съобразяваме с данните от интернационалните проучвания, които демонстрират, че колкото по-рано стартира педагогическата подготовка при децата, толкоз по-високи резултати реализират “ , посочи той.

„ Стартираме и диалог с университетите за основаване на бакалавърски и магистърски стратегии с устременост ранно детско развиване “, сподели още проф. Цоков.

Много е значимо да се ускори педагогическата поддръжка за децата, само че и да имат те достъп до експерти – логопеди и психолози , безапелационен е проф. Цоков.

„ Паралелно работим и по съответните нормативни промени, които да регламентират и да дадат комплектност на цикъла на предучилищното обучение през първите 6 години на децата “ , сподели още Галин Цоков.

В кръглата маса, проведена от депутата Елисавета Белобрадова и общинския консултант Цветелина Заркин, се включиха специалисти от разнообразни институции, както и представители на гражданския бранш.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР