Простреляната жена в София е била жертва на домашно насилие

...
Простреляната жена в София е била жертва на домашно насилие
Коментари Харесай

В продължение на 8 години: Простреляната жена в София е била жертва на домашно насилие

Простреляната жена в София е била жертва на домашно принуждение в продължение на 8 години.
Припомняме, че преди по-малко от две седмици тя беше простреляна от някогашния си мъж, който има ограничаваща заповед да не я приближава. Нападението бе осъществено във фризьорски салон. Това е следващ случай на принуждение сред сегашни или някогашни сътрудници. По данни на Министерство на вътрешните работи за последната година 2098 дами са станали жертви на домашно принуждение.
Една от тях е Елена Александрова – майка на 8-годишно момче. По думите й в продължение на 8 години тя е била жертва на домашно принуждение. Къде е изходът за нея и хората, които са в сходна обстановка, до какъв брой институциите оказват помощ и работи ли системата в интерес на хората – споделя репортерът на NOVA Василена Гръбчева.
При Елина всичко стартира с обещания за обич и фамилен уют. Агресията, по думите й, се отключва в моменти, когато мъжът й е използвал алкохол.
„ За хора, които са подложени на дългогодишно и редовно принуждение, е доста мъчно да подадат сигнал”, споделя Милена Димитрова, координатор на Националната гореща линия за потърпевши от принуждение в „ Асоциация „ Анимус”.
През 2017 година Елена взема решение да потърси помощ от институциите. Подава сигнал в полицията и в отдел „ Закрила на детето” към Агенцията за обществено подкрепяне.
„ Той беше в тежко положение. Извиках полиция. Направиха протокол и ни обясниха, че в случай че има още един подобен случай, той ще бъде арестуван. За страдание, още на идващия ден мъжът ми беше в същото положение. Пак извиках полиция, само че нищо не се промени”, описа дамата.
От Софийската дирекция на Министерство на вътрешните работи оповестиха, че имат получен сигнал за случая на 16 януари 2017 година. Изготвени са предупредителни протоколи на двама души, само че чиновниците на реда не открили принуждение. Елена обаче има и документ от правосъдна медицина за побоя.
На територията на цялата страна има 9 спешни центрове за пълнолетни лица с общ потенциал от 94 места и 19 за настаняване на деца, с потенциал от 196 места.
Сигнали за домашно принуждение могат да се подават както в полицията, в Агенцията за обществено подкрепяне, по този начин и в изнесените центрове в цялата страна.
Жертвите могат да получат помощ по телефона, посредством имейл или на място в офисите на неправителствените организации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР