Пространството между ул. Московска, пл. Княз Александър I и сградата

...
Пространството между ул. Московска, пл. Княз Александър I и сградата
Коментари Харесай

Позагуби ли се във времето паметта за д-р Желю Желев?

Пространството сред ул. " Московска ", пл. " Княз Александър I " и постройката на Народното събрание ще се споделя площад " Желю Желев ", реши Столичният общински съвет.

По този мотив в " Денят стартира " Димитър Луджев изрази благодарността си към общинските съветници, които са взели това решение.

" Прави чест на Столична община, че взеха това решение. Крайно време беше. От години ние предлагахме, настоявахме и в този момент сме доста щастливи и благодарим за това, че най-сетне Желев получи едно почтено самопризнание, почтена памет. Мястото е доста положително, това е център, обвързвано е с неговата активност, изобщо с началото на нашата гражданска война, на нашия преход. Следващата стъпка мисля, че би трябвало да бъде изработен един бюст-паметник на доктор Желев. Това ще бъде доста значимо ", разяснява още Луджев.

Според него малко се е позагубила във времето паметта за доктор Желев.

" Няма да е зле освен за доктор Желев изобщо за всички тези неща, които се случиха, за тези големи промени, които се случиха в България през тези години, по-често да се припомня на българите, сподели Луджев.

По думите му, има една много неприятна тенеднция в нашия публичен живот. Много се дава глас на едни тайни разсъждения с късна дата какво се е случило. За това би трябвало фактически да се напомни кой беше доктор Желев, добави Луджев.



Според журналистката Мира Добрева, която е снимала филм за доктор Желев в село Грозден, историята не се е позагубила в наши дни.

" С всички документални филми и мемоари за Мария и Желю Желеви ние се опитваме да подсещаме непрестанно, че нищо не стартира от през днешния ден. И че знаците на историята не трябва да се погубват и оставят под килима, тъй като там могат да бъдат единствено стъпкани ".

Още за доктор Желев вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР