Пространствена композиция, наречена Чупливо“, бе поставена в парка на район

...
Пространствена композиция, наречена Чупливо“, бе поставена в парка на район
Коментари Харесай

Пространствената композиция Чупливо“ се появи в парка на Аспарухово 

 Пространствена комбинация, наречена " Чупливо “, бе сложена в парка на регион " Аспарухово ". 

Нейни основатели са " DUPPINI Art Group “, чиято задача е основаване на истински авторски артикули в региона на актуалните образни изкуства като множеството от творенията им са направени от естествени материали, заяви кметът на региона Ивайло Маринов. 

Проектът е съфинансирана от Фонд " Култура “ на Община Варна. Дървената конструкция е формирана от три обекта “празни “ кубистични форми, които съставляват алегорично " разхвърляни “ в общественото пространство фигури.

Посетители могат да се спрат и да се оставят на въздействието на формите, да влязат вътре, да се " изявят на сцена “, да отпочинат, да поговорят един с различен.

Проектът " Чупливо “ подтиква общуването и основава чувството за " заедност “. Ръководител на плана е Румен Димитров, добави Ивайло Маринов.

В информация до Varna24.bg създателите на плана споделиха следното:

" ЧУПЛИВО! " е пространствена комбинация от три обекта – " празни " кубистични форми с размери 2.50 х 2.50 х 2.50 м., направени от дървен материал, конфигурирани в парковото пространство на квартал Аспарухово.

Всеки от кубовете има своя лична функционалност и по собствен неповторим метод се отличава от останалите. Някои са по-открити, други са по-интимни и оферират повече уединение. Обектите припомнят дребни стаи от дърво, разхвърляни в общественото пространство, с преплитащо се чувство за екстериор-интериор. Те разрешават разнообразни способи на взаимоотношение –  както единство, по този начин и усамотение. Посетителите могат да спрат и да се оставят на въздействието на формите, да влязат в обектите, да се изявят като на сцена, да се провиснал и отпочинат, да поговорят един с различен или да заговорят чужд, да се насладят на красивата панорама от парче небе и да усетят полъха на море…

Проектът " ЧУПЛИВО! “ подтиква общуването и цели да забави темпото на всекидневието ни, достигнало към този момент степен, заплашваща смисъла на насладата от " дребните МОМЕНТИ‘‘ и нежното схващане за " ЗАЕДНОСТ “.  Оценяването и съпреживяването на това, което е наличието на общуването – това е концепцията, която предлага тази къса спирка, за какво не и присядане в непривична, нова, некомерсиална и артистична среда, в която под нов ъгъл се поглежда на това, което е в близост, на ежедневното и баналното.

Всеки е свободен да реагира по отношение на персоналния си вътрешен баланс, като вземе решение за " съучастничество " или избере позицията на наблюдаващ. Това пък от своя страна би разкрило до каква степен сме рефлективни към протичащото се към нас, до каква степен припознаваме общото като свое, каква позиция избираме, на дейни хора или на пасивни минувачи. Всъщност до каква степен можем да се вършим, че не виждаме протичащото се и измененията отвън битовото си всекидневие – ето по този начин планът би могъл да разкрие част от отношението ни към проблеми с друг аспект: към актуалното изкуство, публичния мониторинг, общественото включване и други, на разнообразни възрастови и обществени групи.

" ЧУПЛИВО! " е с капацитет да въвлича инцидентни минувачи от всички възрасти да бъдат част от артистично съпреживяване. Трите обекта оформят сцена, която може да се употребява от музиканти, артисти, танцьори за самобитна изява, както и като детски ъгъл.  А част от стените на кубовете могат да служат за изява на млади художници, като едно краткотрайно пространство за излагане на изкуство в градска среда.

" ЧУПЛИВО! " слага на вниманието  въпроса за деликатността / крехкостта / чупливостта на всяка връзка, кадрира креативен едно публично пространство, трансформира го в персонално място или в място за съпреживяване дружно в разнородния набор на прочувственото другарство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР