Просто не исках да повярвам, че Русия съзнателно използва зимата

...
Просто не исках да повярвам, че Русия съзнателно използва зимата
Коментари Харесай

Студът като оръжие в Украйна: стотици хиляди страдат


" Просто не желаех да допускам, че Русия умишлено употребява зимата като оръжие против цивилното население на Украйна ", споделя една стара жена. Стотици хиляди като нея страдат без ток и отопление, тъкмо в огромния мраз.

Независимо от, за децата зимата е най-хубавото време от годината. Те към този момент са написали писмата си до Дядо Коледа, а на открито вали и сняг. От началото на войната съвсем всички деца са напуснали селото, намиращо се в североизточния завършек на Харковска област. Училището също от дълго време е затворило порти.

Страхът от студа

" Отсега нататък ще можем да се пързаляме с шейни и да се бием със снежни топки ", изяснява въодушевено Полина. 10-годишното момиче съвсем е приключило първия снежен човек с приятелките си. Дори са съумели да намерят морков за носа му. Прогнозата за времето е, че дребното снежно произведение на изкуството надали ще се разтопи скоро. През идващите дни се чака температурите да паднат до минус 12 градуса.
Редакцията предлага
Но множеството възрастни в района не се радват на мразовитите температури. С тях нараства и страхът, че няма да оцелеят през идващите месеци. " Студът тук се ускорява всяка нощ. Дори не желая да мисля до какво може да докара това ", споделя пенсионерката Ирина.

Тя населява типичния панелен апартамент от руско време в покрайнините на в Източна Украйна. Шестетажната постройка на няколко пъти е била поразявана от артилерийски огън. Почти всички съседи на Ирина са избягали: " Къде бих могла да отида? ", пита тя. " За да избягате, би трябвало най-малко да имате кола и спестявания ". И изяснява, че множеството възрастни не могат просто да изоставен домовете си. " Освен това, в случай че никой не остане тук, мародерите сигурно ще дойдат ", споделя тя.

Ирина е вложила последните си пари за нови прозорци. Старите са се счупили от взривните талази на предходни детонации. Покрила е прозорците с дебели одеяла, с цел да прониква по-малко мраз. И централното отопление на жилищния блок е било разрушено при съветските офанзиви. През есента доброволци донесли на Ирина електрически радиатор за зимните месеци, само че в дома ѝ постоянно е доста студено.

" Съвсем неотдавна два дни нямахме ток ", споделя пенсионерката. В сходни обстановки не ѝ остава нищо друго с изключение на да облече още по-дебели облекла и да изразходва последните ресурси от газ, с цел да си направи парещ чай.

Възрастните хора не желаят да напущат домовете си

Много от възрастните не желаят да напущат познатата им среда, даже и да имат близки, които могат да ги отведат в други райони или в чужбина. Майката на Оксана Мелник, да вземем за пример, е живяла в село от другата страна на фронтовата линия, в окупираните от Русия елементи на Източна Украйна. Месеци наред Оксана я увещавала да напусне дома си и я е предупреждавала за все по-ожесточаващите се боеве и за настъпващата зима. Но 70-годишната жена упорствала да остане в дома си.

Полина и другите деца са създали снежен човек

В последна сметка Оксана се качила в 40-годишната си „ Лада “ и се отправила през единствения порутен кулоар към териториите, следени от Украйна. След това съумяла да прибере и майка си на релативно безвредно място – в филантропичен център в Запорожие, районната столица на Източна Украйна. Там се подслоняват най-много бежанци от окупираните от Русия територии.

" Нека си вървят с мир "

За тях това е първото умерено място, на което могат и да се стоплят. „ Първо не е желаех да допускам, че Русия умишлено употребява. Но тъкмо това се случва сега “, споделя тя. " Моля Бог да спре войната ", въздъхва тя. " Нека си вървят с мир. Нека просто изоставен страната ни, с цел да не умират още хора “, споделя тя.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР