Простираща се на Арабския полуостров, Руб ел-Хали, е най-дългата пясъчна

...
Простираща се на Арабския полуостров, Руб ел-Хали, е най-дългата пясъчна
Коментари Харесай

Звездата Сухаил определя кога да започне ловът със соколи

Простираща се на Арабския полуостров, Руб ел-Хали, е най-дългата пясъчна пустиня отвън Сахара. Дълга е 1000 км, необятна 500 км и изцяло необитаема. Площта ѝ от 650 000 км2 е сравнима с общата повърхност на Франция и Бенелюкс дружно.

Разположена е на територията на страните Саудитска Арабия, Оман, ОАЕ и Йемен, като доста от пустинните границите на тези страни са неопределени.

След изгрева на звездата Сухаил през октомври, ловът със соколи може да стартира и продължава до февруари.

ВИЖТЕ ХИЩНИТЕ ПТИЦИ НА ПУСТИНЯТА РУБ ЕЛ-ХАЛИ В НАШАТА ГАЛЕЛИЯ

Някога това съвпадало с миграцията на дроплите от Русия. Днес дроплите се отглеждат във ферми и могат да се освободят за лов и в друго време, като по този начин се защищават популациите… В дните преди да се обединят емирствата, когато тези земи били обитаеми от разнообразни племена, ловните пътувания на шейховете били значими за определяне на връзка с народа им…Те ловували през деня, а вечер разговаряли с локалните край огъня. Тези ловни командировки из пустинята продължавали със седмици.

Модерният живот през днешния ден не предлага чак такива екстри. Ловът продължава едвам няколко часа, въпреки ловците да обичат да поостанат измежду пясъците най-малко няколко дни…

Ловците вършат лагер. Там текат приготовленията и оттова се управлява лова. Соколите би трябвало да уловят плячка, а индикаторите на плячката дефинират чий сокол е най-успешен.

Обучените соколи не убивали, а единствено ранявали дроплата. По традиция ловецът трябвало да пререже гърлото на птицата и да източи кръвта, единствено тогава имал право да яде месото ѝ.

Соколарството е неразделна част от Дубайската обичайната просвета. Близо до Бурж Халифа има и болница за соколи, в която се грижат за птиците като за най-важни пациенти. Ендоскопски проучвания, кръвни проби, прави се всичко допустимо птиците да бъдат в съвършена форма за новия ловджийски сезон.

Тринайсет ветеринарни лекари се грижат за към 1700 грабливи птици всяка година. Повечето птици се внасят извън. В емирствата към този момент не е разрешено да се улавят диви птици, защото типовете са предпазени. Най-много птици се насят от Съединени американски щати, Канада, Германия и Испания.

Гледайте „ Без багаж “ всяка неделя от 13 ч. по DIEMA

Вижте още от пътуванията "Без багаж ":

Сянката на Великото дърво

Те отделят момчетата от фамилиите още на 12 години

Лалибела - царят светец

Излекувани от… пчели

Къде се пази Кивотът, разказан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Припомнете си последното премеждие на „ Без багаж “ във видеото:



Всички минали епизоди можете да гледате тук

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР