Простена, но не и забравена е историята с моряците от

...
Простена, но не и забравена е историята с моряците от
Коментари Харесай

8 години по-късно: Българските моряци, обвинени в контрабанда в Гърция

Простена, само че не и забравена е историята с моряците от българския транспортен съд " Ина ", който преди 11 години бе задържан в Гърция по обвиняване в контрабанда на 3000 мастърбокса цигари. Шестимата български моряци се бореха за свободата си, все пак. Годините минават, само че случката вечно промени живота на шест български фамилии.

През лятото на 2011 година Николай Туртов е основен монтьор на кораба „ Ина ”. Всичко върви съвсем по проект до 21 юни - ден, който Николай си спомня доста ясно и през днешния ден. „ Едната заран ме разсънват и ми споделят: „ Шефе, ела да видиш какво става ”. Гледам един огромен боен транспортен съд до нас ”, споделя Николай Туртов.

Документите на кораба са взети от гръцките управляващи, а военната машина ги съпровожда до пристанището в Елевсина . Там моряците са задържани с белезници.

„ Капитан, дали на командосите или на кораба, само че с револвер в главата го водех из кораба да му демонстрирам какво е, що е ”, споделя Николай Туртов.

След престой в ареста моряците излизат за малко, с цел да намерят кой да им заплати гаранцията. Включват се и техните фамилии от България. 
-->
 Николай Туртов и брачната половинка му Красимира Деян Герговски

Разбрахме, че би трябвало да ангажираме институциите като външно министерство. Всички се изпокриха и отникъде никаква помощ. А тях ги грозеше още веднъж влизане в пандиза до делото ” , споделя брачната половинка на Николай Туртов Красимира.

„ През това време аз се свързах с господин Валери Симеонов и му споделих, че в Гърция бедстват шестима български моряци при такива и такива условия. Той се свърза с тях ”, споделя още Красимира Туртова.

„ Помъчи се да ни убеди, че нещата ще се оправят и ще създадат всичко допустимо да бъдем избавени. Това бяха напълно други думи ”, споделя Николай Туртов. Гаранцията е платена, а моряците освободени под домакински арест. Те намират квартири, наши сънародници в Гърция им оказват помощ с облекла. В църквата има дават и храна.

След 6 месеца в бедствено състояние в Гърция, на 1 декември 2011 година потеглят за България с кола. „ Караха доста бързо. Имаше някакъв боязън, че това нещо може да спре, може да ни арестува и да ни върнат назад. Вече границата я наближавахме, всичко стана като на сън ”, споделя Туртов.

В делото против моряците всички без помощник-капитана са оневинени.

„ Семействата ни понесоха доста морални загуби, за материалните няма да приказваме. Тогава си преброихме още веднъж приятелите – те останаха доста, доста малко.

Стресът повлия, поразболяхме се много, в този момент към момента лекуваме контузиите от събитията ”, споделя Красимира Туртова. „ Не могат да бъдат забравени тези неща, които се случиха с нас ”, счита Николай Туртов.

Освен хора, на които да благодари, Николай Туртов има и хора, на които да елементарни – това е притежателят на кораба „ Ина ” Георги Мишков, за който счита, че е отговорен за ориста им. Така казусът с кораба „ Ина ” е простен, само че не и пропуснат след 8 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР