Просрочените задължения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, натрупани към 31.03.2022

...
Просрочените задължения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, натрупани към 31.03.2022
Коментари Харесай

“Пирогов“ с просрочени задължения за над 16 милиона лева

Просрочените отговорности на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, насъбрани към 31.03.2022 година, надвишават 16 млн. лева

В края на 2021 година финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лева Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 година е регистрирана негативна стойност на личния капитал. Въпреки това, в продължение на години, не са подхванати съответни дейности и болничното заведение продължава да задлъжнява. За финансовите 2017 година, 2018 година и 2019 година сдружението регистрира настоящи загуби – надлежно: -3 416 хиляди лева, -1 194 хиляди лева и -108 хиляди лева, оповестяват от здравното министерство.

Лошото финансово ръководство през годините и огромният размер насъбрани загуби попречват лечебното заведение да акумулира финансов запас, с цел да модернизира клиниките. Независимо че през последните две години „ Пирогов “ регистрира настоящи облаги, средствата не са задоволителни за покриване на загубите.

За финансовите 2020 година и 2021 година просрочените отговорности към снабдители на болничното заведение също са в притеснителни размери – над 9 млн. лева, надлежно 9 189 хиляди лева и 9 701 хиляди лева

По показаните от лечебното заведение данни към 31.03.2022 година е налице настояща загуба в размер на -2 907 хиляди лева, като размерът на просрочията доближава 16 450 хиляди лева

Към днешна дата, с цел да стабилизира сдружението, управлението на болничното заведение, взаимно с Министерство на здравеопазването, предприе незабавни краткосрочни и дълготрайни ограничения. С цел възстановяване на финансовата дисциплинираност в лечебното заведение ще бъде назначен пълномощник, който да преразгледа всички контракти и да показа възстановителен проект. Една от главните задания на прокуриста ще бъде да предоговори задълженията на болничното заведение с кредиторите, както и да усъвършенства приходите и разноските на болничното заведение. Осигуряването на спомагателни средства, нужни за рационализация на клиниките и за кадрово застраховане на болничното заведение, също са измежду главните задания на прокуриста.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР