Просрочените задължения на болниците с над 50 на сто държавно

...
Просрочените задължения на болниците с над 50 на сто държавно
Коментари Харесай

Задълженията на болниците са намалели, но остават сериозни

Просрочените отговорности на лечебните заведения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала са намалели с 30 224 000 лева за интервала 31.03.2018 година - 31.03.2019 година
За една година понижението на просрочените отговорности за всички лечебни заведения с държавно и общинско присъединяване в капитала е 19%, като най-голямо е понижението -29 % за лечебните заведения със 100% държавно присъединяване в капитала.
До 31 март 2018 година те са били 158 387 000 лева, а в същия интервал през 2019 година просрочените отговорности към този момент са 128 163 000 лева
Намаляването на просрочените отговорности е резултат от спазването на единния Стандарт за финансово ръководство на държавните лечебни заведения - търговски сдружения, който беше въведен от Министерството на здравеопазването.
Данни за отговорностите на лечебните заведения с над 50% държавно присъединяване в капитала са разказани в следната таблица:

Най-много понижават просрочените отговорности на Специализираната болница за лекуване на хематологични болести – с малко над 8 млн. лв..
С 4 млн. лв. се свиват задълженията на онкологичната болница, а с сред 3 и 4 млн. лв. – на лечебните заведения „ Царица Йоана “ (ИСУЛ), „ Проф. Д-р П. Стоянов “ в Ловеч и „ Д-р Ст. Киркович “ в Стара Загора, която е и най-задлъжнялата в народен мащаб.
Институтът по незабавна медицина „ Пирогов “, който е на трето място по просрочени задължения с 14,373 млн. лв., ги понижава с 405 хиляди лв. за интервала.
Александровска болница, която е директно след „ Пирогов “ също с просрочени задължения за над 14 млн. лв., ги е понижила с малко над 1,7 млн. лв..
Без никакви просрочени задължения са болница „ Св. Екатерина “ в София, ендокринологичната болница „ Акад. Иван Пенчев “, болничното заведение за лекуване на инфекциозни болести „ Проф. Иван Киров “, университетската многопрофилна болница „ Георги Странски “ в Плевен, Специализираните лечебни заведения за рехабилитация – народен комплекс, болничното заведение в Кюстендил, „ Св. Анна “ (Окръжна болница) в София и други.
Въпреки сериозните отговорности на част от лечебните заведения, шефовете занимаващи се с ръководството им, са заявили повече от положителни приходи . Най-богат от близо 300-те шефове и шефове, подали заявления, е шефът на държавната кардиологична болница " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев . Той и брачната половинка му Даринка имат дялове от 7 сдружения за общо 2 206 700 лева
Доста обичайно е положението и на шефа на болничното заведение по неврология и психиатрия " Св. Наум " проф. Иван Миланов . Той персонално или дружно със брачната половинка си има 4 жилището в София, 2 в " Слънчев бряг ", 4 в Поморие и 1 в Стара Загора. Неврологът кара " Ауди А7 " за близо 150 000 лева В банки Миланов има и над 3.1 млн. лева
Доскорошният шеф на " Св. Иван Рилски " Дечо Дечев има със брачната половинка си 3 жилището в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на фамилията са за малко над 500 000 лева Той беше определен и за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Изключително куриозно се развиха някои събития по-късно. НЗОК се оказа наказана oт сегашния си шеф. Столичната университетска болница " Св. Иван Рилски " стана следващата, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна активност, През 2017 година шеф на " Св. Иван Рилски " беше точно Дечо Дечев.
Припомняме още, че 69 болнични шефове пък не подадоха заявления в период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР