Просперитетът на градовете винаги минава през развитието на инфраструктурата. А

...
Просперитетът на градовете винаги минава през развитието на инфраструктурата. А
Коментари Харесай

Как с пътния възел на Пристанище Бургас-Запад ставаме Швейцария на Черно море

" Просперитетът на градовете постоянно минава през развиването на инфраструктурата. А това може да се случи само, в случай че има персонални задължения и отношение на някой от дейните участници в плана. "

Арх. Няголов, по какъв начин породи концепцията за планиране на това оборудване на кръстовището на ул. " Крайезерна " и бул. " Тодор Александров "?

Работата ми като проектант е обвързвана с доста пътувания за обекти из цяла България, а и по света. За целия си професионален стаж от над 25 години съм посетил съвсем всички градове в България, съвсем всички европейски страни и част от страните от Близкия Изток и северна Африка. Преди към 5 години по поръчка на Европейската комисия посетих и Южен Судан в централна Африка. Всичките тези пътувания ми дават опция да правя оценка положителните и неприятните образци на другите архитектурни и информационни решения в тези страни и у нас. Може да се каже, че сравнението минава от най-хубавите образци в Швейцария и Холандия, да вземем за пример, през уравновесените и относително икономични решения в Германия и Франция и се стигне до съвсем неприемливите, или доста скъпи, или безусловно незадоволителни здания и уреди в Африка. Професионалистът постоянно би трябвало да има цялостна палитра от наблюдаване, и върху най-хубавите образци, и върху най-лошите, с цел да може да отсее неприятния от положителния опит на към този момент направеното от други архитекти и инженери.

Преди всичко, обаче, е належащо да се вникне в проблематиката на една задача, потребностите, които предизвикат нейното осъществяване и да се начертае пътя за нейното осъществяване.

Пътувайки съвсем целогодишно до Южното Черноморие, неведнъж съм се " сблъсквал " с казуса на тапите по бул. " Стефан Стамболов " и пл. " Трапезица " в Бургас, а след това и по ул. " Крайезерна " и бул. " Тодор Александров ", изключително в посока към София.

Какви са тъкмо проблемите, които установихте на тези места?

Проблемът е при пресичането на 2 равнища сред бул. " Тодор Александров и ул. " Крайезерна ", където трафикът от камиони по ул. " Крайезерна " от Северна промишлена зона до Пристанище Бургас и назад се пресича и ненапълно дублира директния поток от най-вече леки коли от вътрешността на страната в посока Южното Черноморие и назад. При съществуващото състояние, трафикът в южна посока - към курортните градове, се движи относително добре, имайки поради, че там имаме десен завой на въпросното кръстовище. Проблемът си остава в противоположната посока (движението от Царево, Созопол в посока София), тъй като колите по бул. " Тодор Александров " би трябвало да създадат ляв завой на северозапад по ул. " Крайезерна ". На това място, те се пресичат с тежкотоварния трафик от и към Пристанище Бургас, който също се движи по ул. " Крайезерна ".

 фотография: Пристанище Бургас

Какви са задачите, които са сложени за решение?

За решение на горните проблеми търсим директна и директна по своята същина транспортна връзка сред ул. " Крайезерна " и бул. " Тодор Александров, посредством която ще се спре директното прекосяване на коли през централната част на Бургас от и в посока София към Южното Черноморие. Ще се превеждат бързо и безконфликтно автомобилните (предимно товарни) потоци от и към Северна промишлена зона и Пристанище Бургас. Ще се увеличи сигурността на придвижване в града. Ще имаме по-добър комфорт на придвижване на пешеходци и коли в централната част на Бургас. Ще има позитивен резултат върху туризма - бързи и лесни автомобилни връзки. Ще се прекрати прекосяването на тежкотоварни коли, пътуващи в тези посоки, през града и ще се улесни придвижването на градския превоз на " Бургасбус " в тази зона, където се намира и неговия главен гараж. В екологично отношение доста ще се понижат равнищата на звук и нездравословни излъчвания в гр. Бургас.

Как планът, в който Вие участвате интензивно, взема решение този въпрос?

За това кръстовище към този момент има направени проекти за урегулирането му с две кръгови придвижвания на ул. " Крайезерна " в местата за секване с рампите за слизане и качване на бул. " Тодор Александров ". Включително отвън летния сезон, тези две пресечни точки основават тапи и това е от доста години обратно във времето. Десният завой от ул. " Крайезерна " към бул. " Тодор Александров " е без междинни конфликтни точки. Така следва да се урегулира и трафика в противоположна посока. Кръговите придвижвания са сполучливи най-вече в градски условия, само че когато те попадат в републиканската пътна мрежа, какъвто е случая, би трябвало да бъдат сменени с кръстовища на 2 или повече равнища. В посочената пресечна точка двете кръгови кръстовища няма да бъдат удачно решение.

Това наложи да се потърси транзитиране на трафика с проектирането на особено платно, което да не пресича на едно равнище придвижването по ул. " Крайбрежна ". Новата рампа ще се случи в югоизточната част на обсъжданото кръстовище. Тя ще разреши прекосяването под нея на товарния трафик и в същото време ще се спусне под моста по бул. " Тодор Александров ", чиято височина е лимитирана от съществуващата му структура.

Имахме разнообразни разновидности за осъществяване на коментираното решение, като главните се различаваха по радиусите на завиване по рампата, а от там и по организацията на придвижването на равнището на ул. " Крайезерна ".

С последно - признатото планово решение, е обезпечена опцията за придвижване на всички леки и товарни коли във всички направления, без да се лимитира достъпа до прилежащите директно до кръстовището предприятия.

Как стана по този начин, че Вие се включихте в този план?

Отговор: Нищо на този свят не става инцидентно. Съдбата или както и да го наречете това, насочва човешкото съществуване в една или друга посока. Но пътя по който да се върви, си го избира всеки човек самичък. Дори и от дълго време да съм напуснал град Бургас - военна работа, университет, професионално развиване, аз постоянно ще остана със сърцето си в града, в който съм израснал, в който съм учтив и съм получил основата на своята духовна същина. Разбира се, в Бургас живеят и моите родители, фамилията на брат ми и доста, доста другари, за които с най-голямо наслаждение бих направил нещо хубаво.

В същия миг, преди няколко години, когато стартирахме плана, имах удоволствието да работя и по други задания с една от най-големите швейцарски компании в областта на инфраструктурните планове. Ръководителят на плана от швейцарска страна инж. Марко Таборели е извънредно компетентен и можещ сътрудник, с който работата е същинско наслаждение и най-важното - той е огромен експерт в областта на пътната инфраструктура.

Съчетанието на тези два фактора ме подтикна да стартира да диря решение на казуса с кръстовището на ул. " Крайезерна " и бул. " Тодор Александров ". Не ми се изпускаше опцията да употребявам знанието и опита на швейцарците. А и за какво да не използваме клишето " Бургас - Швейцария на Черноморието " и да доближим още повече нашия град до водещите туристически дестинации в Европа.

Какво очаквате в персонален проект след реализацията на това оборудване?

Какво ли? Нищо изключително! Просто и аз, както и доста други хора, когато навестявам обичаните си места по Южното българско Черноморие да мога да пътувам бързо, комфортно и безвредно. А и въпреки всичко, след време, да мога да покажа на своите наследници едно от нещата, в които аз и моето семейство сме вложили предпочитание, познания, труд и сърце.

Какво бихте споделили в умозаключение?

Искрено притискам палци и ще работя интензивно с цел да може това желание да се осъществя допустимо най-бързо, тъй като бургазлии и гостите на града го заслужават!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР