Prosperitas vestra finis nostra!*През учебната 2020/2021г. година МУ-Варна разкри пълното

...
Prosperitas vestra finis nostra!*През учебната 2020/2021г. година МУ-Варна разкри пълното
Коментари Харесай

4,7 % ръст на студентите за учебната 20/21 във факултета по медицина към МУ-Варна


Prosperitas vestra finis nostra!*

През образователната 2020/2021г. година МУ-Варна разкри цялостното си лице като един от най-високотехнологичните и новаторско мислещи и настоящи университети в България в изискванията на международна пандемия. През тази образователна година броят на настоящите студенти по медицина се е нараснал с 4,7% по отношение на миналата, което е самобитен знак за успеваемостта в образователния развой. Това излиза наяве от годишния доклад на декана на факултета по медицина в МУ-Варна проф. доктор Златислав Стоянов.

Учебният развой напълно виртуално на Blackboard

 Многобройни са знаците за сполучливото образование на студентите през хода на пандемията. Въпреки въвеждането на строги противоепидемични ограничения, Факултетът по медицина не отстъпи от стандартите в образователния развой, въпреки че в някои интервали той бе основан напълно в електронна среда. Благодарение на насъбрания в предишни години опит за потребление на електронната платформа за образование Blackboard, при новите условия бързо образователният развой се трансферира във виртуална класна стая. Платформата се трансформира в основна технология за осъществяване на лекции, извършения и изпити. Разшири се и се обогати масивът от образователни запаси, предоставени от катедрите посредством Blackboard – с клинични случаи и обстановки от здравната процедура с съответни задания към тях, видеоматериали и други Наред с отличната софтуерна база, новаторското и адаптивно държание на преподавателите спомогна за пълноценното осъществяване на практическите извършения и лекции. С помощта на университетската телевизия, образователният развой се обогати с авторски видеозаписи на клинични случаи и пробни задания.

Електронно основаното образование разреши да се отговори дейно и на потребностите на задграничните студенти, доста от които бяха „ заключени” от противоепидемичните ограничения в личните си страни. Оценяването на знанията на студентите в този интервал се прави посредством използване на модерни онлайн изпитни технологии като инструментите на приложението Respondus – LockDown Browser и Respondus Monitor. Реорганизиран бе и графикът на преддипломния стаж и държавните изпити, като по уместен метод бяха включени спомагателни обезщетителни интервали за преддипломен стаж. През 2020 година бе направено едно от дълго време належащо и модернизиращо допълнение в грижата на МУ-Варна за благополучието на студентите, като по самодейност на Факултета по медицина бе проведена Програма за психическа поддръжка и консултация.

6,8 претенденти за 1 място в компетентност „ Медицина “

През 2020г. Факултетът по медицина регистрира и стабилно нараснал интерес от страна на български и задгранични кандидат-студенти. Броят на кандидат-студентите, конкуриращи се за 1 място по компетентност „ Медицина “ в Медицински университет – Варна през 2020г. е достигнал 6.8.

За образованието на студентите по медицина се поддържа и се развива модерна материално-техническата база. В интервала март 2020г. – март 2021г. са подкрепени значими капиталовложения в оборудването на катедрите за потребностите на образователната, научната и клиничната работа, сред които мултимодулна видеоендоскопска инсталация за Втора катедра по вътрешни заболявания, актуален ехокардиографски уред за Първа катедра по вътрешни заболявания, мулажи за образованието на студентите по дисциплината „ Анестезиология, незабавна и интензивна медицина “ и други Чрез сходни вложения се модернизира и оборудването на катедрите и в главната университетска клинична образователна база УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, което дава опция на студентите и специализантите посредством демонстрации да овладяват най-съвременните способи в медицината и да се усъвършенстват изискванията за осъществяване на научно-изследователска активност и развиване на здравната просвета.

Общият растеж на университетския състав е 7,75%

В началото на 2021г. университетският състав на Факултета по медицина наброява 417 преподаватели с нужния опит и подготовка, сред които 48 професори, 85 доценти, 50 основни асистенти и 234 асистенти. Преподавателският състав се е нараснал по отношение на миналата година с 30 индивида (3 доценти, 5 основни асистенти и 22 асистенти), като общият растеж е 7,75%. Съотношението сбор преподаватели към брой настоящи студенти е 1:6,55. Това приказва, че във Факултета по медицина в МУ-Варна са основани предпоставки за по-добра самостоятелна ангажираност на преподавателите с всеки един студент. Средната възраст на хабилитираните преподаватели е 54,88 години, а на нехабилитираните е 39,07 години. Поддържат се оптимални условия за отбрана на дисертационни писания и кариерно развиване на университетския състав. Общият брой (105) зачислени докторанти през 2020 година е с 39 индивида повече (59%) спрямо 2019 година, като доминират тези в постоянна форма на образование.

Допълнителни стипендии над 300 000 лв.

Благодарение на основаната организация и поддръжка, младите учени, постдокторанти и докторанти са се възползвали от финансова поддръжка като спомагателни стипендии по Постановление на Министерски съвет №103 от 21.05.2020г. на обща стойност 218 611 лева и 75 810 лева по национална програмата на МОН за „ Млади учени и постдокторанти “, излиза наяве още от доклада на декана на Факултета по медицина.

През 2020 година членовете на университетския състав могат да се похвалят и с триумфи в научно-изследователската и публикационната активност. Участвали са интензивно в редица национални и интернационалните научни конгреси, където са показали резултатите от научни проучвания, осъществени в колаборация от интердисциплинарни екипи. Общият брой изявления в научни издания е 379, а общият импакт фактор (IF) е 614.442. Публикациите в Web of Science са 137 (с 62 повече по отношение на миналата година), а в Scopus са 104 (с 53 повече).

Преподавателите от Факултета по медицина са създатели и съавтори на 10 образователни пособия и учебници, излезли от щемпел през 2020 година Научните екипи сполучливо са осъществили планова активност в Конкурсната сесия 2020 на Фонд „ Наука “, като общо 14 планови оферти са утвърдени за финансиране (4 огромни и 10 дребни проекта).

Всички старания на Ръководството на МУ-Варна и на Факултета по медицина за даване на съвременно и безкомпромисно високо равнище на обучение дават дълготраен резултат. В последното издание (за 2020 година) на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в Република България МУ-Варна е класиран на 2-ро място в професионално направление Медицина, а в класацията „ Top Public Universities in Bulgaria “ (2020) на интернационалната платформата UniRank: 4International Colleges & Universities (www.4icu.org) МУ-Варна е на пето място измежду българските университети, изпреварвайки всички медицински.

Студентите по медицина бяха и измежду най-активните доброволци в отговор на апели от Министерство на здравеопазването и публични организации в битката против COVID-19, за което МУ-Варна получи редица благодарствени и приветствени писма.т

*бел.р. девизът на МУ –Варна е „ Вашият триумф е нашата цел “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР