Просперираща държава без силна и модерна армия няма. Затова основният

...
Просперираща държава без силна и модерна армия няма. Затова основният
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Няма просперираща държава без силна и модерна армия

„ Просперираща страна без мощна и съвременна войска няма. Затова главният ни приоритет е модернизацията на Българската войска “, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов при представянето на целите и екипа си. Затова още в бюджета за 2023 година ще изиска да бъдат заложени разноски за защита в размер на 2 % от Брутният вътрешен продукт.

„ Това ще обезпечи спомагателни 100-140 млн. лева единствено за рационализация на Българската войска “, уточни министърът.

Димитър Стоянов очерта дилемите пред екипа си. Ще се сътвори „ фонд за защита “. Целта е всички средства, които не са осъществени по планове за рационализация до края на годината да се натрупват в набирателна сметка, с цел да се употребяват през идната.

Ще продължи подготовката и на Инвестиционния план-програма, с цел да бъде импортиран в Министерския съвет и в Народното събрание. Министър Стоянов уточни, че плановете за новия многофункционален модулен патрулен транспортен съд и за новия военен аероплан се осъществят със приемливо движение. Проектът за нова бойна машина на пехотата обаче изостава доста. Затова се работи за внасяне на обновен план в Народно събрание.

„ По офертата за втория транш от 8 самолета F-16 сме подготвили план за капиталов разход, който Министерски съвет да внесе в Народно събрание. Надяваме се да успеем да спазим периода на офертата – 1 ноември 2022 година, само че сме създали и авариен вид за удължение до 15 декември, като към този момент сме отправили запитване към американската страна “, заяви министър Стоянов.
Екипът ще предложи законодателни промени, с цел да бъдат обновени финансовите прагове за одобрение на планове за рационализация в Закона за защитата и въоръжените сили. „ Само за година инфлацията е 17%. Това лимитира опциите за внасянето на капиталови планове. Куриозът е, че министърът на защитата може да позволява средства за модернизиране на инфраструктура без ограничавания, само че щом е за въоръжение – до 50 млн. лева “, уточни Стоянов.

Най-тежкият проблем е положението на изтребителната авиация. Остатъчният запас на самолети МиГ-29 разрешава да носим въздушно дежурство по Air Policing доникъде на 2023 година, съобщи министърът. Предприети са ограничения за възможен ремонт на 6 мотори за МиГ-29.

„ Това не е решение. В идващите 3-4 години съществува действителна заплаха да не можем да си носим бойното дежурство сами. Причината е войната в Украйна, наложените наказания за ремонтите на съветска техника и закъснението на доставката на F-16. Първите осем самолета ще дойдат през 2025 година В оперативна подготвеност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година, т.е. 3-4 години ще имаме сериозен проблем с защитата на въздушното пространство “, сподели министър Стоянов.
Той обясни, че с цел да не се снема бойното дежурство, носено от 1952 година, се разискват разновидности, като са изпратени писма до страни с искане на информация за даване на самолети на лизинг с образование на инженерно-технически и летателен състав.

Друг проблем е забавянето на разкриване на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати със средствата за закупуването на новите изтребители F-16. „ Средствата от Доверителния фонд за закупуването на F-16 не са трансферирани в сметка във Федералната банка на Съединени американски щати. По данни на Министерството на финансите, загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. $. Това е неприемливо “, сподели министърът на защитата. Той разясни, че предходните държавни управления са внасяли предложение за одобрение на подобен контракт в Народно събрание, само че до ратификация не се е стигнало. „ Надявам се с моя екип да успеем да подготвим документите и да я внесем в идващото Народно събрание “, сподели той.

Министърът уточни още, че се приготвят промени в наредбата, които да актуализират обезщетителните квартирни средства.

„ Наред с огромните планове в Министерството на защитата се работи по редица други, които допълват нужния набор от качества като социална поръчка за безпилотни летателни средства за Сухопътните войски “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.
Той даде образец със Сухопътните войски и плановете за 155-милиметрови гаубици, системи за залпов огън, безпилотни летателни средства, които да служат за целеразкриване, целеуказание и наблюдаване от стрелбата.

Министър Стоянов благодари на всички военнослужещи от авиобаза Крумово и от Втора бригада в Стара Загора, които интензивно се включиха в гасенето на пожари, както и на формированията, които участваха в унищожаването на невзривени муниции.

Министър Стоянов показа новия екипа си – заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на кабинета Владко Владов. „ Приемственост при нас ще има. Доказателство е, че до мен са адмирал Ефтимов и непрекъснатият секретар Ластарджиев. Няма да правим промени в състава на Министерството на защитата, с изключение на при потвърдени злоупотреби “, съобщи Стоянов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР