Прословутите 219 страници на испански - пратени от тамошните служби,

...
Прословутите 219 страници на испански - пратени от тамошните служби,
Коментари Харесай

Най-после: прокуратурата превела 219-те страници за Барселонагейт

Прословутите 219 страници на испански - пратени от тамошните служби, които все спираха стремежа на спецпрокуратурата да работи по " Барселонагейт ", към този момент са сполучливо преведени. Това стана ясно от отговор на шефа на спецпрокурорите Валентина Маджарова на въпрос на Клуб Z през днешния ден.

Както е известно, документите от испанските проверяващи са пристигнали у нас на 14 февруари. И за разлика примерно от разногласията към други тематики - като това до каква степен би бил годно доказателство един видеоразпит на Васил Божков, са пристигнали по най-законния вероятен процесуален ред: в отговор на наша европейска заповед за следствие.

Днес от отговора на Маджарова не стана ясно от кой момент е реалност сполучливото им превеждане. Но съществуването им в Специализираната прокуратура бе обявено с конференция на 15 февруари.

Прибързано е обаче да се радваме, тъй като сега текат четене, съпоставки и разбори от страна на наблюдаващия прокурор. Последното се разбра от думите на Маджарова на нашия доуточняващ въпрос - до каква степен са нещата.

" Вижте, като се преведат 200 страници, които съдържат доказателствени източници - то лишава време! Да се изчетат, да се проучват и да се съпоставят с останалите доказателства ", съобщи тя.

Както е известно, прокуратурата внезапно " спеши " тематиката с така наречен къща в Барселона, където съгласно испански медии има данни за пране на 5 млн. евро от страна на български политици, откакто на 14 февруари, т.г. в разнообразни медии у нас се появиха цитати от отчет. Документът е в по-малък размер - 26 страници.

Той е приписван на испанските служби и провокира същинска " стихия " в обществетото пространство по адрес на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов.

" Испанските управляващи споделят за висшестоящи български политици, обвързани с пране на пари. В отчета, който видях, не беше упоменато лице, само че имаше фотоси на господин Борисов. Казват, че съгласно тях има забъркани висшестоящи лица в тази спекулация ", сподели тогава министър председателят Кирил Петков по БТВ, с което на процедура верифицира съществуването му.

На брифинг на прокуратурата обаче Велентина Маджарова разясни за 26-те страници, че по тях няма никакви реквизити, които да удостоверяват от какъв орган изхождат, оригинали ли са, копия ли, в границите на какво запитване или следствие... В допълнение двамата с представителя Христо Кръстев демонстрираха пред медии копие, което имат - което даже не приключва с автограф и щемпел на издаващия го орган.

" В дългогодишната си процедура за пръв път вижда подобен материал, в подобен тип ", сподели Маджарова.

" Още повече не е ясно кой е създателят му. "

Тя отхвърли да разяснява през днешния ден въпрос - открили ли са нещо ново и за отчета.

Що се касае до историята със самотно живееща манекенка, скъпа къща, бутик и прочие, още на брифинга през февруари Специализираната прокуратура разгласи, че има и втора межуднародна прочъка за следствие до Испания. За нея въобще пък не е ясно на каква фаза.

Сигурен факт е единствено, че испанското следствие е спряно - тъй като е пратено в партньорска България.

Иначе през днешния ден брифингът на прокуратурата бе във връзка вчерашната акция в ДАНС. В дух на съвсем нулева конкретика, от думите на Валентина Маджарова и представителя Кръстев се разбра единствено, че през вчерашния ден има подхванати дейности против двама чиновници на ДАНС и трети човек - слъжител от министерство (но особено подчертаха, че не е Министерство на вътрешните работи, б.р.).

ДАНС-аджиите били от " междинен управителен състав ", а техният възможен съизвършител - от малко по-висш. Те са предавали информация " по доста забавен метод " - по отдалечен път. Без пъкъл се срещат с резидент или някой сходен.

Никой обаче в цялата история към момента даже не е притеглен като обвинен, по тази причина няма арестувани, няма и място за доста конкретика. Според Христо Кръстев - те се надяват чиновниците да бъдат уволнени. Разработката е почнала след сигнал на техни сътрудници от самата ДАНС, а подозираният шпионаж е в интерес на Руската Федерация.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР