Проруският президент на Молдова Игор Додон и неговата проевропейска противничка

...
Проруският президент на Молдова Игор Додон и неговата проевропейска противничка
Коментари Харесай

Проруски срещу прозападен кандидат в битката за президент на Молдова

Проруският президент на Молдова Игор Додон и неговата проевропейска противничка Мая Санду, която е някогашен министър председател, се изправят един против различен във втория тур на оспорваните президентски избори в Молдова - страна, в която Русия се притеснява, че може да изгуби своето въздействие и упреква Запада в интервенция.

На първия тур на 1 ноември не бе избран победител. Санду събра поддръжката на 36.1% от гласовете на модовците, а за Додон гласоподаваха 32.6% от хората.

Сондажи, оповестени с наближаването на втория тур, демонстрират, че двамата са с изравнени позиции. Във втория тур няма изискван от закона предел на изборна интензивност, побеждава този, който получи повече гласове. При идентичен брой гласове победител е този, който е с по-добър резултат на първия кръг.

Бившата руска румънскоезична република, изгубила част от територията си поради проруски сепаратисти - Приднестровието - балансира от години сред европейските упоритости и доближаването с Кремъл.

Като президент Додон разчиташе на поддръжката на Москва, а Молдова, една от най-бедните страни в Европа, в последните години бе на ръба на стопански колапс. Мая Санду няколко месеца бе министър председател по време на първия мандат на Додон, само че бе отстранена с избор на съмнение. Тя се афишира за по-тясна интеграция с Европейския съюз като метод за излизане от икономическата рецесия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР