Проруският бивш президент на Молдова е заподозрян в присвояване на

...
Проруският бивш президент на Молдова е заподозрян в присвояване на
Коментари Харесай

Бившият президент на Молдова е заподозрян за присвояване на 12 млн. долара

Проруският някогашен президент на Молдова е обвинен в заграбване на 12 милиона $ по времето, когато е бил министър на стопанската система и инфраструктурата и първи вицепремиер. Новината заяви самият Игор Додон, а казусът е от 2008 година и е обвързван с компанията Energocom и импорт на електричество.

Разследването е почнало през септември и три месеца по-късно е стигнало до умозаключение, че министерството, ръководено от Додон, както и Националната организация за енергийно контролиране, са основали с Energocom незаконна скица. Благодарение на нея е подписан контракт за импорт на ток от Украйна при голословно повишени цени, а участниците прибирали разликата.

Призовка по делото получи и Владимир Плахотнюк - някогашният началник на Демократическата партия и до наскоро считан за най-богатият и най-влиятелен предприемач и олигарх в страната. Додон акцентира през днешния ден пред публицисти, че е обвинен, а не обвинен.

През 2009 година Додон стана народен представител, през 2016 година - президент, през 2020 година изгуби изборите за преизбирането му от проевропейски настроената Мая Санду, през юли тази година се върна в Народното събрание, само че през октомври го напусна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР