Проруската партия спечели изборите в Словакия

...
Партията SMER-SSD на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори
Коментари Харесай

Партията SMER-SSD на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в Словакия, след като критикува Европейския съюз, както и НАТО и обеща да спре военната помощ за Украйна.< /p>

С 99,2 процента от гласовете от около 6000 избирателни секции, преброени от словашката статистическа служба рано в неделя, лявата партия SMER-SSD беше с 23 процента, а центристката Progresivne Slovensko (Прогресивна Словакия или PS) със 17 процента. Умеренолявата партия Hlas (Глас) беше трета на косъм.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Словаците гласуват между проруски бивш премиер и прозападен либералиИзборите в Словакия, които определят позицията за УкрайнаПовече от демокрацията е заложена на карта в изборите в Словакия и ПолшаСловакия се заклева във временно правителство на технократи след кризатакрая на списък

Окончателните проучвания на общественото мнение преди изборите показаха, че двете основни партии са в мъртва битка, докато екзитполи сочат, че PS ще излезе победител.

Словакия, страна от 5,5 милиона, се управлява от временна администрация на технократи от май.

Тъй като никоя партия не спечели абсолютно мнозинство, партията с най-голям дял от гласовете получава първа възможност да формира коалиция и съставът на всяко правителство вероятно ще зависи от половин дузина по-малки партии.

Лидерът на Хлас Питър Пелегрини, бивш заместник на Фицо, запази възможностите си отворени за потенциални бъдещи коалиции, но по-рано тази седмица каза, че партията му е по-близо до 59-годишния Фицо.

Коалиционното правителство на SMER-SSD може да види Словакия да се присъедини към Унгария в оспорването на консенсуса на ЕС относно подкрепата за Украйна, точно както блокът се стреми да запази единство в противопоставянето на пълномащабното нахлуване на Русия.

Партията PS се застъпи за запазване на силната подкрепа на Словакия за Украйна.

Последните райони за докладване от големите градове се очакваше да предпочетат PS, но разликата зад Fico изглеждаше твърде голяма, за да се преодолее.

Възгледите на Фицо отразяват традиционно топлите чувства към Русия сред много словаци.

Той обеща да прекрати военните доставки за Украйна и да се стреми към мирни преговори – линия, близка до тази на унгарския лидер Виктор Орбан, която се отхвърля от Украйна и нейните съюзници, според които това само би насърчило руската агресия.

Крайнодясната партия "Република", която се смяташе за възможен съюзник на Фицо, но неприемлива за другите, може да не спечели нито едно място, според частични резултати и медийни прогнози.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР