Пропуснато повикване от непознат номер с непознат код на държава

...
Пропуснато повикване от непознат номер с непознат код на държава
Коментари Харесай

Как да се предпазим от най-новата телефонна измама? Експерт по киберсигурност обяснява !

Пропуснато повикване от чужд номер с чужд код на страна – или пък подобен, който съвсем не се разграничава от българския. Опитвате се да му отговорите, само че от другата страна на линията се чува единствено свободен сигнал. Честито – преди малко сте дали до 20 лева на съобразителни ало-измамници, които оперират в страни, от които дори няма по какъв начин да бъдат екстрадирани.

Както заяви тази заран БЛИЦ и капитанът на националния отбор по художествена гимнастика на България - Симона Дянкова е станала жертва на телефонни измамници.


Схемата разчита на триумф при хиляди опити на хиляди разнообразни телефонни номера, изясни в студиото на bTV специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

„ Всеки, получил такова позвъняване, да не се усеща специален”, прикани той. По думите му мошениците се снабдяват с големи описи с номера от най-различни източници, зареждат ги в програмен продукт, който стартира къси прозвънявания с вярата някой да отговори. Случили се това, то сигналът свободно, който жертвата чува, не е това, което наподобява: „ Вероятно машината автоматизирано подвига и дава сигнал свободно, човек, не може да реши, че това е запис”.

Резултатът – според от страната, от която са ви потърсили, минутата диалог (т.е. най-малкото, което ще платите) е 12 лева, само че в случай че е номер с добавена стойност сумата може да набъбне до към 20 лева.Често са употребявани номера от ов. Възнесение (с код +247), само че към този момент има и такива от Албания (код +355, доста непосредствен до нашия +359) и Румъния, където пък доста нашенци пътуват. Колко пари заработва такава скица? В Съединени американски щати е разследвана незаконна група, която е печелела по няколко стотин хиляди $ на ден.

Иванов предизвести, че сходни видове „ фишинг” се употребяват и с доста по-лоши цели – да вземем за пример с текстови известия за извоювани промоционални карти от известни магазини. Есемесът съдържа линк към уебсайт с вирус, който може да изтегли всички пароли например за онлайн банкиране. „ И трите мобилни оператора имат системи за анализиране на потребителското държание.

Според мен е тяхно морално обвързване когато ние в никакъв случай не сме се обаждали в Сиера Леоне, в случай че ние тръгнем да го вършим няколко следващи пъти, да бъдем спрени”, разяснява Иванов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР