Пропуски при връчване на акт може да спестят на бизнесмена

...
Пропуски при връчване на акт може да спестят на бизнесмена
Коментари Харесай

Заради дребни пропуски на НАП: Отпадат задължения от над 1 млн. лв. на пловдивски бизнесмен

Пропуски при връчване на акт може да спестят на предприемача Ахмет Куртулду да заплати на страната над 1 милион неплатен Данък добавена стойност. Турският жител, който от години упражнява порочни бизнес практики в Пловдив, е натрупал задължението през компанията „ Черноморец “ ООД, където той е шеф и притежател на 60% от дяла. 
Прочетете още
Неизплащането на налог към страната било осъществено през лятото на 2019г., когато сдружението било дерегистрирано по Закона за Данък добавена стойност. За въпросния интервал били начислени придвижвания в приходите и разноските на „ Черноморец “, които не били обложени с налога. Това било открито от приходната организация и последвало издаване на инспекционен акт, в който твърди, че компанията на Куртулду дължи 1 176 040,18 лева.  Начислени били  лихви в размер на 152 530,73 лева.

Бизнесменът обжалвал акта, само че през февруари 2021г. той бил доказан от Дирекция „ Обжалване и данъчно-осигурителна процедура ” в Пловдив. Бил обжалван и пред Административен съд в Пловдив, който също го оповестил за законосъобразен. Куртулду се обърнал към Върховен административен съд. Върховните магистрати разгледали проблема, открил пропуски и го върнали за преразглеждане в съда в под тепетата. Този път обаче жалбата би трябвало да бъде прегледана от различен състав.

В хода на новоназначената инспекция правосъдният състав в Пловдив забелязал нарушавания, които Национална агенция за приходите била направила при връчването на ревизионния акт. От една страна показва, че сдружението не е показало информация за изписани продукция, заради което не дава опция за тъкмо определяне на основата за облагане с Данък добавена стойност. 

От решението излиза наяве, че няма спор по отношение на факта дали „ Черноморец “ има отговорности. Поради способа на връчване на акта обаче, се счита, че същият е „ изопачен “ и предстои на анулация. В претекстовете се показва, че организацията в търсила няколко пъти на адрес Куртулду, пуснала е два пъти формален имейл до компанията му, разгласила е акта в интернет листата си, както и го е сложила на таблото си в териториалното им отделение под тепетата. Служителите на Национална агенция за приходите позволили неточност в адреса за преписка, където са търсили връзка с сдружението – ул. „ Брезовска “ 13 в Пловдив. Както медията ни разкри, различен акт на сдружение на Куртулду към „ САРС 12 “ също е обкет на правосъдни каузи поради същата неточност.

Нещо повече – в решението на навия състав се показва, че две от известията – това на таблото в Териториалната дирекция и това, оповестено в интернет, били с друго наличие. Различавали се точно по посочения адрес.

Поради пропуските, позволени при връчването на ревизионния акт, съдът взема решение, че органът по приходите е ощетил Ахмет Куртулду в това да упражни правата си. Затова упреква оспорения акт в „ недоказаност и незаконност “ и постановява анулацията му. Присъжда на Национална организация по приходите да заплати на „ ЧЕРНОМОРЕЦ “ 50 лева за разходи по делото.

Решението предстои пред Върховния административен съд, като по всяка възможност Национална агенция за приходите ще пристъпи към сходни дейности.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР