Пропускът с Илиян Тодоров е в самата ситуация – когато

...
Пропускът с Илиян Тодоров е в самата ситуация – когато
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Нескопосано искане за екстрадиция на Илиян Тодоров може да бъде оставено без уважение

Пропускът с Илиян Тодоров е в самата обстановка – когато няма никакво съображение той да бъде търсен след оправдателната присъда, е напълно обикновено да пътува свободно. Въпросът е да се види кое е довело до оправдателната присъда.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният вътрешен министър адв. Емануил Йорданов.

Доколкото чух от остарели изказвания на арбитър Румяна Ченалова става въпрос за умозаключение на движимости лица, които били изменени в по-горните инстанции.

За хора, които разполагат със съществени финансови средства и имат построени незаконни привички е елементарно да се провежда овакантяване на страната. Когато Тодоров е хванат с подправени документи, това значи, че не се е подготвил задоволително качествено.

Времето за екстрадиция зависи от законодателството на страната, от работата на правоохранителните ѝ органи и не на последно място – от метода, по който бъде направено настояването за екстрадиция от българската страна. Едно нескопосано искане е обикновено да бъде оставено без почитание.

Проблемът при нас е, че дълги години се не помни каква е задачата на ограниченията за неотклонение – да се отнеме опцията на дееца да извърши ново закононарушение и да се укрие от правораздаването. В доста от случаите, изключително до момента в който съществуваха профилираният съд и прокуратура, ограниченията за неотклонение се използваха като форма за принуда и като насила обвиненият да признае някаква виновност. Това поврежда престижа на системата.

Нашето законодателство даже и в този момент разрешава причинителите на тежки закононарушения да получават съответни санкции. Практиката обаче демонстрира, че доста мъчно може да се стигне до някакво единно мнение за това кое е съответното наказване. Имаме всички текстове както в другите страни, въпросът е по какъв начин ги прилагаме.

Има двойни общоприети, некачествена работа, неприятна организация – все неща, с които би трябвало да се оправяме.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР