Проповядването в религиозните храмове в страната трябва да бъде на

...
Проповядването в религиозните храмове в страната трябва да бъде на
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Проповедите в храмовете ни трябва да бъдат на български език

Проповядването в религиозните храмове в страната би трябвало да бъде на български език, който е формален в страната, съобщи в " Денят онлайн " по Канал 3 Искрен Веселинов, зам. ръководител на ПГ на Обединени патриоти. Това е категорично залегнало в проектозакона за вероизповеданията, подготвян от Обединени патриоти.

" Не вършим специфичен закон единствено за исляма, а за всички вероизповедания. Става дума за проповядването - проповедите би трябвало да бъдат на български, на формалния език в България.

Не значи, че би трябвало всичко наложително да бъде на литературен български - католиците четат на латински, от Корана се четат текстове на арабски.

Но обръщенията към вярващите би трябвало да бъдат разбираеми за безусловно всички в храма, включително и за хора, които не изповядват съответното изповедание. "

Още значими промени планува законопроектът, който се чака да бъде дефинитивно изчистен до края на седмицата - за външното финансиране за религиозните общности и за контрола от страна на Дирекция по вероизповеданията у нас.

" На първо място би трябвало да се пресече един път вечно да се финансират религионзи институции от чужбина - имаме голям проблем с мюсюлманското изповедание ", посочи Искрен Веселинов.

" То се финансира от два източника - от Турция, чието ведомство до неотдавна сякаш следеше да се изповядва умерената форма на ислям в България. Те имат над 100 индивида, работещи в България, за наслада някои към този момент са изгонени.
Другият източник, това са неправителствени организации от съзведието в Персийския залив, оферират стипенции, образование на духовници, които връщат след това тук, построяват джамии и избрани действия в България. "
" Не можем да си позволим да отглеждаме тероризъм в България, по тази причина страната би трябвало да поеме образованието на духовниците на наша територия, по одобрени от страната стандарти, с цел да не се позволяват радикални хрумвания извън. "
Искрен Веселинов посочи, че даренията би трябвало да бъдат целеви - за съответни действия и планове. И да се управляват от Дирекция по вероизповеданията.

" Друг значим миг в законопроекта е обвързван с орган, който да следи по какъв начин се развива обещано изповедание.

Ние нямаме настоящ надзор - записва се обещано изповедание по почтен метод, след години то може да попадне под въздействие на радикални проповедници и да стане по-различно.

" Ето това е фондаментално новото в тази закон - спомагателни пълномощия на Дирекция за вероизповеданията, включително и искане за изтриване на обещано изповедание.

Вътрешна македонска революционна организация упорства за подобен още от времето на битката със сектите " .

Готвеният законопроект ще бъде препоръчан за разискване на всички парламентарни групи, кто и за необятно публично разискване, с представители на съответните вероизповедания, сподели Искрен Веселинов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР