Пропорционалните удари са били насочени срещу групировката Kataib Hezbollah и

...
Пропорционалните удари са били насочени срещу групировката Kataib Hezbollah и
Коментари Харесай

САЩ нанесоха удари по подкрепяна от Иран милиция в Ирак

" Пропорционалните " удари са били ориентирани против " групировката Kataib Hezbollah и други свързани с Иран групи ", съобщи министърът на защитата Лойд Остин.


Той съобщи, че прецизните удари са били " директен отговор " на нападенията против съдружниците на Съединени американски щати и обединението в Ирак и Сирия.

Няколко американски военнослужещи бяха ранени при ракетно нахлуване против военновъздушна база в Западен Ирак предходната седмица.

Тогава Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (CentCom) заяви, че подкрепяна от Иран милиция е атакувала с балистични ракети и снаряди военновъздушната база " Ал Асад ", в която се намират американските войски.

Група, наричаща себе си " Ислямска опозиция в Ирак ", пое отговорност за това нахлуване.

Според основания в Съединени американски щати Вашингтонски институт за близкоизточна политика групировката е зародила в края на 2023 година и е формирана от няколко свързани с Иран въоръжени групировки, настоящи в Ирак. През последните седмици тя е заявявала и други набези против американски сили.

В изказването си Остин похвали " професионализма " на американските военнослужещи при планирането и провеждането на ударите в Ирак като част от напъните " за по-нататъшно разтрошаване и разграждане на ИДИЛ [групировката " Ислямска страна " ] ".

" Не се стремим към ескалация на спора в района. Напълно сме подготвени да предприемем спомагателни ограничения за отбрана на нашите хора и уреди. Призоваваме тези групировки и техните ирански спонсори неотложно да прекратят тези набези ", сподели той.

В настрана изказване CentCom съобщи, че ударите в Ирак са били осъществени в 00:15 ч. локално време (21:15 ч. по Гринуич на 23 януари) в отговор на нападението - наред с други - против военновъздушната база Ал Асад в Западен Ирак на 20 януари./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР