Пропорционалната система за избор на народни представители се отменя от

...
Пропорционалната система за избор на народни представители се отменя от
Коментари Харесай

Без пропорционална система на следващите редовни парламентарни избори

Пропорционалната система за избор на народни представители се анулира от идващите постоянни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се ползва - в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. Това стана, откакто със 125 гласа от ГЕРБ и " ИТН " бе утвърден от депутатите вкаран в последния миг от хората на Слави Трифонов текст в преходните и заключителни разпореждания на Изборния кодекс, оповестява.
Над час лиши дебатът по текста, като по-голямата част мина под знака коя от двете партии повече желае мажоритарни избори. " Сега ще стане ясно кой е за мажоритарни избори, откакто ГЕРБ в комисия гласоподаваха срещу ", даде звук на прерасналия в кавга спор зам-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. Веднага против него се изправи шефката на депутатите от ГЕРБ, която изиска пропорционалната система да се анулира незабавно, а не да се чакат последващи постоянни избори. Йорданов обаче отвърна, че идващите избори няма да са постоянни и няма време за смяна на изборната система. " Не се дръжте неуместно, или гласувате това предложение, или не ", отхвърли той настояването на Атанасова.
 Борисов отново скочи на партиите в Народно събрание, този път за измененията в Изборния кодекс и правосъдната система Борисов отново скочи на партиите в Народно събрание, този път за измененията в Изборния кодекс и правосъдната система
По време на следващото включване от вкъщи си в Банкя министър-председателят в оставка и водач на ГЕРБ Бойко Борисов отново прикани партиите...
" Недейте да шиканирате ", отвърна му обаче Димитър Главчев от ГЕРБ. " Вашият водач Станислав Трифонов през 2019 година разгласи, че влизате в политиката, с цел да реализирате концепциите на референдума си. Покажете, че има смисъл от вашето битие ", обърна се той към Има Такъв Народ. " Не може да се направи за един ден райониране ", отвърна Тошко Йорданов.
Малко разсъдък в диалога опита да внесе Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който дефинира дебата като надхитряне и бойкот от страна на двете партии, подкрепящи мажоритарното гласоподаване. " Предложеният текст е една нереалност и нито гласоподаване за него, нито негласуване ще промени нещо ", поддържа го и Атанас Славов от Демократична България. ГЕРБ обаче припомниха на Има Такъв Народ, че " Шоуто на Слави " има готово мажоритарно райониране още от 2016 година И желаеха то да се приложи още на изборите през юли. " От 6 години говорите за мажоритарни избори и нямате подготвен закон. В текста би трябвало да се означи, че се вкарва мажоритарна система, не каквато и да е ", съобщи и Росица Кирова от ГЕРБ.
" Безмислено е. Случва се диалог кой е по-мажоритарен ", заключи пък Арман Бабикян от " Изправи се! Мутри вън! ". На финала Хамид Хамид от Движение за права и свободи пък изиска текстът изобщо да не се гласоподава, тъй като е импортиран сред първо и второ четене и е в нарушаване на правилника, че би трябвало да съблюдава тематиката на измененията, минали първо четене. Това откровено изненада Татяна Дончева, която водеше съвещанието. " Е оти ручахте жабетата тука 20 години? ", скара се тя на председателката на Народно събрание Ива Митева, откакто получи от нея удостоверение, че текстът е импортиран по този метод. Митева е някогашен шеф на правната дирекция на Народно събрание. " Няма да подлагам на гласоподаване законодателни еквилибристики ", безапелационна бе Дончева.
Това й решение провокира искане за 10 минутна отмора, след която председателското място зае Кристиан Вигенин. Той подложи анулацията на пропорционалната система на гласоподаване и тя бе утвърдена. Каква система ще я смени обаче занапред ще се взема решение.
 На първо четене: Приеха измененията в Изборния кодекс на ИТН - без мажоритарна система, само че с заричане На първо четене: Приеха измененията в Изборния кодекс на " ИТН " - без мажоритарна система, само че с заричане
При предварителен избор българите зад граница още веднъж няма да могат да гласоподават с преференции и да издигат свои претенденти. Създаването на изб...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР