Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките

...
Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките
Коментари Харесай

Доклад: Светът се сблъсква с последиците от пропитите с омраза политики

Пропитите с ненавист политики способстваха за многочислени нарушавания на човешките права по света през 2017 година, разгласи интернационалната правозащитна организация Амнести интернешънъл в годишния отчет, оповестен през днешния ден, оповестиха международните организации.

" През цялата 2017 година милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с ненавист политики ", се показва в отчета, показан за първи път във Вашингтон. Амнести укорява " водачите на най-богатите страни " за метода им към мигрантската рецесия и отбелязва, че в актуалния свят не могат да се намерят същински международни ръководители, които биха могли да станат твърди бранители на спазването на човешките права ".

" Неприкрито изпълнената с ненавист стъпка на държавното управление на Съединени американски щати, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе звук за цяла година, през която водената от /световните/ водачи политика на ненавист докара до извънредно рискови последствия ", съобщи генералният секретар на Амнести интернешънъл Салил Шети .

Сред водачите на страните, в които правата на индивида са жестоко нарушавани, Амнести показва президентите на Съединени американски щати, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

В частта за България се споделя, че съгласно доста известия граничната полиция е прибягвала към прекалено потребление на мощ и принудително връщане на бежанци и мигранти, в това число непридружени деца. Атмосферата на ксенофобия и непоносимост внезапно се е засилила, продължава " маргинализацията и дискриминирането против ромите ", а против " малцинствени групи, в това число турци и роми, продължава да се употребява речта на омразата и да се правят закононарушения от ненавист ", се споделя в отчета.
 бежанци граница ThinkStock/Getty Images
" Заплахите, политическият напън и нападенията против публицисти продължиха, забележителна част от медиите остават под строгия надзор на политически партии и локални олигарси ", отбелязва Амнести интернешънъл.

В Европа множеството управници " взеха решение, че на процедура всичко им е разрешено, с цел да попречат на бежанците да доближат крайбрежията на континента ", се споделя в отчета на Амнести интернешънъл, представен от Франс прес.

Споменават се и неотдавнашните избори в Австрия, Франция, Германия и Холандия, където " някои претенденти се пробваха да трансфорат обществените и икономическите паники в неодобрение, изключително към мигрантите ".

Салил Шети разкритикува президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и съобщи по негов адрес: Това е президент, който в първите месеци от мандата си съобщи, че утвърждава изтезанията и можете да си визиите какво значи това за държавните управления по света, които всеобщо прибягват до изтезания. "
 Доналд Тръмп БГНЕС
Организацията осъди и акцията " по етническо пречистване на рохингите в Мианма ", която докара до бягството на 655 000 души от страната.

Амнести обръща внимание и на ужасяващия брой на цивилните жертви във въоръжени спорове, споменавайки сегашната филантропична злополука в Йемен, безогледните убийства в Сирия и Ирак и насилственото заточение на хора в Южен Судан .

В отчета се укоряват държавните управления , че са експлоатирали провокираните от тероризма паники, с цел да " слагат под въпрос салдото сред властта на страната и самостоятелните свободи ". Дава се образец с Франция, която постави завършек на изключителното състояние едвам откакто вкара в законодателството редица от наредбите на този ексклузивен режим.

В отчета обаче се приветства придвижването #MeToo и шествията по случай Международния ден на дамата за привличане на вниманието върху ужасяващите мащаби на половите похищения и тормоз.
 #MeToo Guliver/Getty Images
Амнести похвали и " реакцията на елементарните жители " с искане за правораздаване, като мобилизацията на младите оживели от стрелбата в учебно заведение в щата Флорида, които упорстват за по-строг надзор над огнестрелните оръжия.

Амнести показва страдание, че в интернет няма задоволително принадлежности за контролиране на връзката поради съвсем неограничената опция за подклаждане на ненавист и принуждение и показва отговорността на огромните обществени мрежи.

Политиките на президента Доналд Тръмп " бележат нова епоха на регресия в човешките права " в Съединени американски щати и по света, декларира Амнести интернешънъл, представена от Ройтерс.

" Отстъпленията на Тръмп по човешките права основават рисков казус и дават на други държавни управления образец за подражателство ", се споделя в отчета. Тръмп и други държавни водачи като египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, филипинския Родриго Дутерте, венецуелския Николас Мадуро, съветския президент Владимир Путин и китайския Си Цзинпин " безсърдечно подкопават правата на милиони хора ".

Правителството на Тръмп " се показа зле по правата на дамите, обществено поддържа изтезанията и се опита да отнеме здравното обезпечаване на милиони хора ", се споделя в отчета. Правителството на Тръмп също по този начин " подкопава медиите, увърта по въпроса за покровителите на превъзходството на бялата раса, дискриминира транссексуалните и обмисля да облекчи рестриктивните мерки върху износа на леко стрелково оръжие ", прибавя Амнести.

Въпреки тома сходни " регресивни политики " въодушевиха мнозина да се включат в дългогодишни битки, отбелязва правозащитната организация .

Споменават се позитивни стъпки като анулацията на цялостната възбрана на абортите в Чили, дейности в посока на тъждество на браковете в Тайван и ограниченията против насилствените отнемания на имущество в Нигерия.

В отчета се споделя, че Китайската комунистическа партия " продължава да вкарва нови закони, които съществено заплашват човешките права под предлога на " националната сигурност " " и стяга контрола над интернет и вероизповеданията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР