Пропагандата на Кремъл в руските училища продължава от години. С

...
Пропагандата на Кремъл в руските училища продължава от години. С
Коментари Харесай

Учат децата да мразят Украйна. Как руските окупатори превземат училища

Пропагандата на Кремъл в съветските учебни заведения продължава от години. С окупирането на територии в Южна Украйна Москва трансферира тази политика и на териториите, които се пробва трайно да овладее.

В част от тях окупаторите изнудват украински родители да спомагат на проруските учебни заведения, които се чака да проработят с началото на новата образователна година. Според източници на Радио Свободна Европа в окупирани територии, родителите са заплашвани, че могат да изгубят родителските си права, в случай че не се снабдят с съветски паспорти. Те са принуждавани и да изпращат децата си в учебни заведения, посочени от новите съветски управляващи.

„ Местните не желаят да изпращат децата си в тези учебни заведения, само че ги е боязън. Те се боят да не изгубят децата си и не знаят по какъв начин да отговорят на тези закани “, сподели Сергей Шусковски , който преподавател по история в област Херсон.
Липса на учители
„ В Енергодар [който се намира в следените от Русия част на Запорожка област] несъмнено има напън върху родителите и децата “, споделя учителка от Енергодар, който пожела да остане анонимна. Тя добави, че окупационните сили наемат учители и други чиновници за учебните заведения, които сега построяват.
Те търсят личен състав, само че желая да отбележа неналичието на подпомагане от страна на нашите учители. Можем да се гордеем със себе си
„ Те търсят личен състав, само че желая да отбележа неналичието на подпомагане от страна на нашите учители. Можем да се гордеем със себе си. Казаха ми, че им се звъни по телефоните и даже се обикаля по домовете “, споделя учителката и прибавя, че знае единствено за двама учители, които са се съгласили да работят за окупаторите.

Украинските управляващи на няколко пъти упрекнаха Москва в това, че се готви за дълга окупация и даже анексиране на районите, които свързват Донбас на изток с нелегално анексирания през 2014 година полуостров Крим .

В изявление за Ройтерс от петък посланикът на Русия в Организация на обединените нации Андрей Кулин сподели, че е малко евентуално Русия да се отдръпна от „ южната част на Украйна “.
 Уволнени и подсъдими. Какво се случва с съветските преподаватели, които са против войната  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Овладяване на учебните заведения
В края на юни окупационните сили в Херсон оповестиха, че приготвят провеждането на „ референдум “ за присъединение към Русия. В началото на юли Москва назначи и окупационно „ държавно управление “ за частите от Херсон, които съумя да овладее. За „ министър на образованието и науката “ там беше назначен Михаил Родиков, който е общински чиновник от Москва.

Родиков беше отпред на просветителната администрация в Севастопол, откакто Русия анексира региона. По данни, показани от украинската проверяваща журналистка Валентина Самар , Родиков е обвързван със серия от кавги сред 2015 и 2018 година, до момента в който е бил в Севастопол. Заради тях той е бил заставен да се върне в Русия.
 Учителка в един от южните региони на Украйна, окупирани от руснаци, твърди, че учителите са били посещавани в домовете им и са принуждавани да стартират работа в проруски учебни заведения от есента.
„ Това е необичайно предопределение, като се има поради, че Рудков е на 64 години и скоро ще би трябвало да се пенсионира “, споделя Самар.
Образователен стандарт "Москва " и замяна на историята
На изток от съвсем изцяло опустошения Мариупол окупаторите изпращат учители в Москва за „ узаконяване “. Това споделя Петро Андрюшченко , който е асистент на кмета на града. На 2 юли той написа в Телеграм, че окупаторите импровизирано са забранили на всички учители да напущат града.

През май Людмила Денисова , която тогава изпълняваше ролата на омбудсман по човешките права в Украйна, твърдеше, че окупационните управляващи в Мариупол възнамеряват „ цялостното русифициране на образованието с налагане на стандартите на Москва “ с началото на новата образователна година.

Според Максим Бородин , който е част от градската администрация на Мариупол, съветската просветителна стратегия е изпълнена с „ пропагандни уроци “.
В така наречен уроци по история се споделя, че Украйна е отговорна за започването на войната. В тях се отхвърля, че Русия е нападнала Украйна и Мариупол
„ В така наречен уроци по история се споделя, че Украйна е отговорна за започването на войната. В тях се отхвърля, че Русия е нападнала Украйна и Мариупол и сътвори този пъкъл “, споделя той пред Радио Свободна Европа.

„ Ти непосредствено учат децата да ненавиждат Украйна “, споделя още Бородин.
Информационният вакуум
Цивилните в тези региони са още по-уязвими, тъй като там окупаторите сътвориха „ информативен вакуум “. До тези точки няма достъп на украински снабдители на мобилни и интернет услуги, а външните медии са блокирани. Това споделя някогашната министърка на образованието на Украйна Лилия Хриневич .

„ Често липсва достъп до интернет и се гледа единствено съветска телевизия. Децата също чуват всичко това “, сподели тя пред Радио Свободна Европа.
Колкото по-дълго се случва това, толкоз повече се визира съзнанието им [на децата], изключително при неналичието на съответна информация и при изолацията
„ Колкото по-дълго се случва това, толкоз повече се визира съзнанието им [на децата], изключително при неналичието на съответна информация и при изолацията “, споделя още тя и добави, че последна цел на руснаците е „ разрушаването на украинското национално съзнание “.

По нейни думи това изяснява и за какво окупаторите незабавно са почнали да горят украински исторически книги и са се концентрирали върху смяната на просветителната система и заличаването на учебни заведения.

По данни на украинската прокуратура 1971 украински учебни заведения са потърпевши от началото на съветската инвазия насам. 194 от тях са били изцяло разрушени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР