Промяната в здравната система е в ход. През 2022 година

...
Промяната в здравната система е в ход. През 2022 година
Коментари Харесай

Промяната в здравната система е в ход

Промяната в здравната система е в ход. През 2022 година ще се влеят 604 млн. лева повече средства в интерес на пациентите и на медицинските експерти, които се грижат за тях. Това разгласи здравният министър проф. Асена Сербезова при подписването на анекса към Националния рамков контракт.

" Слагаме приоритет върху профилактика и превенция; електронно здравеопазване; детско и майчино здравеопазване; нарастване на заплатите на медицинските експерти и балансиране на неравенството в доходите; успеваемост, бистрота и надзор на здравната активност. Това е смяната, за която приказваме и в името, на която действаме ", разгласи проф. Сербезова, представена от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

" Фокусът би трябвало да бъде върху здравето и благоденствието на българските жители. Разликата е, че тези средства би трябвало да се отпускат против съответни резултати с ясна идея и тактика ", акцентира министърът.

" Това е 13-ият НРД за 2 години и първият, при който не ми се желае оставката с помощта на това, че имах поддръжката на сътрудниците от Надзорния съвет ", с тези думи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев регистрира постигнатия триумф в договарянето.

Средно с 25% по-високи заплати за медиците

Анексът към рамковият контракт подсигурява приблизително 25% по-високи заплати за медиците. От август главните работни заплати би трябвало да доближат 2000 лв. за доктор,1500 за здравна сестра и 910 лева за санитар, както е заложено в Колективния трудов контракт.

За първи път в анекса се залагат механизми, обвързващи по-високото възнаграждение от НЗОК със обвързване болничните мениджъри да усилят заплатите на медицинския личен състав. Ако шефовете на лечебните заведения не го създадат, то НЗОК ще стартира да им заплаща по цени на пътеки с 15 вместо с 25% нарастване. Министерство на здравеопазването работи и над методика за спомагателна поддръжка на някои лечебни заведения, които не могат да реализират по-високите заплати.

Предвидено е и ограничаване на ножицата в заплащането сред лекари и сестри, като съотношението сред най-ниската и най-високата брутна заплата не може да е повече от 1:20. Ако болничните шефове не изпълнят това съответствие, НЗОК ще заплаща на болничното заведение по старите цени – отпреди 1 май, написа Mediapool.

За да се обезпечат тези заплати НЗОК ще увеличи с 25% цените на клиничните пътеки от 1 май, а на дейностите в извънболничната помощ приблизително с 30% със задна дата от 1 януари.

Профилактика вместо болнично лекуване

С 31 на 100 се покачват средствата в извънболничната помощ, усилва се броят на проучванията за пациентите, уголемяват се дейностите, включени в профилактичните прегледи, вкарва се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лекуване на коронавирусната зараза, покачват се с 38 на 100 приходите на общопрактикуващите лекари за привличане на млади лекари, добави министър Сербезова. " Повишаването на финансирането в извънболничната помощ цели да се преодолее диспропорцията и да се даде тежест на профилактиката и предварителната защита вместо на болнично лекуване ", добави тя.

Профилактиката ще се разшири с спомагателни проучвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в действие от май.

Анексът планува финансови тласъци за персоналните лекари да обзет по-голяма част от хората в пациентската им листа с профилактични прегледи.

Първият медицински хеликоптер идва тази година

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев очерта и някои следващи промени в здравната сфера, по които ръководещите ще работят. Той заяви, че първият хеликоптер от системата за въздушна здравна помощ ще дойде до края на годината, след което ще стартира да се попълня кадровият състав.

Предстоят и промени в Националната здравна карта, определяща нуждата от лечебни заведения и медицински експерти по места. Работи се и за това свободните места за банкет в болница да са забележими в действително време в колите за спешна помощ, тъй че да се изкорени практиката по разкарването на пациенти от едно лечебно заведение в друго, без да могат да го одобряват.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР