Промяната в начина, по който общините определят такса „смет“, ще

...
Промяната в начина, по който общините определят такса „смет“, ще
Коментари Харесай

Такса "смет" скача драстично още от 2019 г.

Промяната в метода, по който общините дефинират такса „ боклук “, ще влезе в действие още от 2019 година, което най-вероятно ще докара до фрапантното ѝ повишаване.

Министерският съвет се е отказал да вкарва 3-годишен временен интервал за влизане в действие на измененията. Освен това е изнемощял и 5-годишният интервал, в който общините трябваше да усилват поетапно таксата с до 20% на година. Така че още на 1 януари 2019 година такса „ боклук “ ще скочи фрапантно в някои градове.

Тепърва ще се създават разпоредба и методика за разновидностите за такса „ боклук “. Общините ще избират метода за определянето ѝ. Това се разбра при разискването на измененията в Закона за локалните налози и такси от тристранния съвет за национално съдействие.

Промените за по-справедливо установяване на такса „ боклук “ съгласно количеството изхвърлен отпадък и на правилото “замърсителят заплаща “ се одобряват и от синдикатите, и от работодателите. Този принцип и сега съществува в закона, само че общините всеобщо се възползват от опцията да изберат друга основа за смятането на данъка и най-често това е данъчната оценка на парцела.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР