Промяната в ДДС-режима ще засегне 14-те оператора на ваучери за

...
Промяната в ДДС-режима ще засегне 14-те оператора на ваучери за
Коментари Харесай

ДДС на ваучерите за храна: промяна за операторите, но не и за работодателите

Промяната в ДДС-режима ще засегне 14-те оператора на ваучери за храна. Но няма да се отрази на получателите - близо 450 хиляди чиновници

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Данъци 2019 - без гражданска война, с дребни усъвършенствания

Държавата предлага плаха мярка за ограничение на старите и замърсяващи коли
7 сеп 2018
Докладвай ми, в случай че клиентите ти крият налози

Европейски Съюз включи нови участници в битката с нападателни данъчни схеми – счетоводители, данъчни консултанти, юристи
27 юли 2018
Когато автомобилът е длъжностен

По-лесният и преференциален режим за облагане на фирмените активи, които се употребяват и за персонални цели, към този момент е признат и за осигуровките
14 апр 2017 ДДС-режимът за ваучерите за храна ще се промени от идната година, само че това няма да се отрази на работодателите и на хората, които ги получават като обществена облага. Това разясниха данъчни консултанти пред " Капитал ". Промяната визира най-много фирмите-оператори на ваучери, които ще би трябвало да начисляват косвения налог още във фактурата, с която ги дават на работодателите. Досега чисто счетоводно Данък добавена стойност се начисляваше и внасяше от магазините, които ги одобряват като разплащателно средство.

Промяната е написана в пакета промени на данъчните закони за идната година, които бяха оповестени на уеб страницата на финансовото ведомство преди месец. В претекстовете към плана се показва, че влиза в действие нова евродиректива за ваучерите. Тя жестоко казано изисква, в случай че ваучерите не са за съответна цел, Данък добавена стойност да бъде избран още първоначално.

В момента компаниите имат право да изплащат до 60 лева месечно от заплатите на чиновниците под формата на ваучери, като за 2018 година квотата, утвърдена в държавния бюджет, е на стойност 320 млн. лева, което значи, че данъчното облекчение се употребява от към 450 хиляди чиновници. Този тип ваучери са освободени от налози и осигуровки, само че не и от Данък добавена стойност.

Каква е смяната

Според в този момент настоящото законодателство когато работодателят купи ваучери от фирма-оператор, тя не му издава фактура за косвения налог, само че действително той влиза в номинала им (50 лева +10 лева ДДС). Косвеният налог се начислява и внася най-после по веригата - т.е. от магазините, в които чиновниците пазарят с ваучери.

При новия режим операторите на ваучери за храна ще би трябвало да начисляват и внасят Данък добавена стойност още първоначално – т.е. при продажбата им на работодателите. Така фирмите-оператори ще могат да аплайват за възобновяване на импортирания индиректен налог едвам откакто ваучерът бъде употребен от крайния консуматор. Което най-малко в началото ще натовари операторите, разясниха данъчни специалисти. В момента тези компании са 14 на брой.

От Министерството на финансите обявиха, че тази смяна няма да се отрази на крайния консуматор. Няма да изисква и смяна на софтуера за продажби на магазините и комерсиалните вериги, които одобряват заплащания с ваучери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР