Промяната на цената на природния газ няма да се отрази

...
Промяната на цената на природния газ няма да се отрази
Коментари Харесай

Парното и топлата вода няма да поскъпват до 31 март 2019 г.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила, които остават непроменени до края на първото тримесечие на 2019 година Без смяна остават и цените на електрическата сила за битовите и за дребните икономически потребителите на контролиран пазар. Това оповестиха от пресцентъра на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
На намерено съвещание КЕВР в профилиран състав „ Енергетика “ разиска отчет на работната група по отношение на импортираното заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цени за І-то тримесечие на 2019 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.
При установяване на цената на природния газ КЕВР ползва напълно съществуващата методика, залегнала в настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром Експорт ".
В ценобразуващата формула регулаторът регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв..
Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.
Цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 година, да бъде в размер на 44,80 лева./MWh лева (без данък и ДДС), се предлага в отчета на работната група, направен въз основа на показаните данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел.
Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ за І-то тримесечие на 2019 година е с 3,51 % по-висока от досегашната цена за ІV-то тримесечие на 2018 година
В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните доставчици по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД.
Независимо от покачването с 3,51%, за битовите и за бизнес потребителите, ползващи природен газ, действителното нарастване ще бъде под 2%, защото останалите съставни елементи, формиращи цената на услугата - цена за достъп, транспорт, систематизиране и доставяне, не се трансформират.
На откритото съвещание изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД уточни, че изводите в отчета на работната група са обосновани и цената на природния газ е изчислена при прецизно съблюдаване на нормативните условия и на контракта с доставчика. Той предвижда, че с оглед наклонността на интернационалните пазари за съществено намаление на цените на петрола и на различните на природния газ горива, е доста евентуално от 1 април 2019 година „ Булгаргаз “ ЕАД да изиска понижаване на цената на природния газ.
В период до 20 декември 2018 година участниците в откритото съвещание могат да внесат писмени мнения по отношение на констатациите и изводите в отчета на работната група.
Окончателното решение на КЕВР за одобряване на цени на природния газ за І-то тримесечие на 2019 година ще бъде взето на закрито съвещание на регулатора на 28 декември 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР