Промяната на трасето на магистрала Струма е все по-вероятна, а

...
Промяната на трасето на магистрала Струма е все по-вероятна, а
Коментари Харесай

Все по-ясно е: Магистрала Струма се мести и ще се забави с години

Промяната на трасето на автомагистрала Струма е все по-вероятна, а това значи закъснение с години на стартирането на и без друго забатачения аутобан от столицата към плажовете на Халкидики.
 Магистрала Струма може да се забави с 2 години, поради неповторимата римска гробница
След едномесечно безмълвие община Благоевград излезе с публична позиция в отбрана на античното населено място, намерено край града при изкопни работи за строителството на автомагистралата, а хората от югозападния регионален център упорстват за референдум по тематиката, заяви бТВ.

Чисто новият асфалт на процедура стигна до извънредно богати археологически открития, измежду които е и непокътната гробница от римско време.

Още преди месец стана ясно, че това са останките от Скаптопара – предшественикът на Благоевград. Първоначално бяха открити остатъци от черква, баня и непокътната гробница. Местни хора проведоха подписка в отбрана на находките, които попадат в трасето на бъдещата автомагистрала. Община Благоевград дълго пази безмълвие. Хората желаеха референдум. И стачкуваха.

В навечерието на следващия митинг кметът на Благоевград Атанас Камбитов излезе с публична позиция:

„ Община Благоевград застава напълно зад концепцията за опазване на археологическите находки в достоверния им тип ”.

Очаква се комисия от експерти да посети обекта и да изрази мнението си дали той ще бъде реставриран на място или най-ценните находки ще бъдат преместени, а останалото – покрито с асфалт.

На 11 май пък ще има изключителна сесия с искане за референдум, в който локалните да изразят позицията си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР