Промяната на климата: Шестима млади хора дават 32 държави на съд

...
Това, което изпитах, беше страх, казва Клаудия Дуарте Агостиньо, докато
Коментари Харесай

"Това, което изпитах, беше страх", казва Клаудия Дуарте Агостиньо, докато си спомня екстремната гореща вълна и пожарите, които избухнаха Португалия през 2017 г. и уби повече от 100 души. „Горските пожари ме накараха да се тревожа какво бъдеще ще имам.“

Клаудия, 24 г., нейният брат Мартим, 20 г., и сестра й Мариана, 11 г. , са сред шестимата млади португалци, които са завели дело срещу 32 правителства, включително всички държави-членки на ЕС, Обединеното кралство, Норвегия, Русия, Швейцария и Турция.

Те обвиняват страните в недостатъчни действия по отношение на изменението на климата и че не успяват да намалят емисиите си на парникови газове достатъчно, за да постигнат целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C.

Делото е първото по рода си, заведено в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Ако бъде успешна, може да има правно обвързващи последици за участващите правителства. Първото изслушване по делото трябва да се проведе по-късно в сряда.

На възраст от 11 до 24 години, шестимата ищци твърдят, че горските пожари, които се случват в Португалия всяка година от 2017 г. насам са пряк резултат от глобалното затопляне.

Те твърдят, че основните им човешки права - включително правото на живот, личен живот, семеен живот и да бъдат свободни от дискриминация - се нарушават поради нежеланието на правителствата да се борят с изменението на климата.

Те казват, че вече са изпитали значителни въздействия, особено поради екстремните температури в Португалия, които ги принуждават да прекарват времето си на закрито и ограничават способността им да спят, да се концентрират или да спортуват . Някои също страдат от екологична тревожност, алергии и респираторни заболявания, включително астма.

Нито един от младите кандидати не търси финансова компенсация.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР